Премиерът: Магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат (Видео)

С махането на Цветанов в ГЕРБ няма да има втори след Борисов. Ще се възцарят демокрация и реформи

Премиерът: Магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат (Видео)

"Когато правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат", каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за ролята на довчерашния му партиен заместник Цветан Цветанов в изборните успехи на ГЕРБ и как ще се справи без него партията на предстоящите местни избори.

Преди ден Цветанов подаде оставка като зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб, след като по-рано се оттегли и от парламента заради скандала "Апартаментгейт". Решението за това е било на Борисов, който смята победата на евроизборите за изцяло своя лична заслуга.

От изявлението на Борисов в петък се разбра, че в ГЕРБ няма да има нов Цветанов – тоест един единствен човек, който да се занимава с организирането на партийните структури и изборите. Доскоро Цветанов оглавяваше и парламентарната група на ГЕРБ, почти изцяло селектирана от него, след като през всичките 13 години от създаването на партията до днес ръководеше предизборния ѝ щаб. 

В петък Борисов събра Изпълнителната комисия на партията, за да обсъди резултатите от евровота и развитието на партията след отстраняването на Цветанов. 

Не ми се искаше Веско Маринов да пее по концертите

По думите му изборните резултати на ГЕРБ са добри, което се доказвало и от оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП. 

Борисов обаче изрази недоволство от кампанията на ГЕРБ: "Не ми се искаше повече Веско Маринов да ни пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията, не се съобразиха отчасти с мен, но хората ми гласуваха доверие и много добре знам какво очакват от мен".

Както е известно, Веселин Маринов е кумир на Цветанов и чувствата им са взаимни още от времето, когато Цветанов бе вътрешен министър и певецът му посвети своя хит "Нашата полиция ни пази".
Той решил да се освободи от Цветанов, защото "доверието в нас по много теми го няма". 

Борисов опроверга твърдението на Цветанов, че имало три варианта за бъдещето му. 

"Няма трети вариант. Вариантите бяха напуска ръководните постове на партията, спира да се изявява по медиите и да е лице на партията и остава да работи в централата като редови член. Той с това не се съгласи и избрахме другия вариант – напуска отвсякъде", каза Борисов.

Така досегашният втори човек в ГЕРБ, смятан понякога за по-влиятелен дори от Борисов, остана редови член на партията. 

Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия и ГЕРБ тръгва към демокрация 

"Исках днес да ги успокоя, че който си е вършил работата -ще си я върши пак. Името на Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия", обяви премиерът. После обясни, че досега комисията била по-скоро проформа, тъй като функциите ѝ са били иззети от Цветанов. Сега се очаква именно Изпълнителната комисия да поеме работата ои отганизацията на структурите. Целта е да няма "концентрация на влияние извън Борисов", твърдят представители на ГЕРБ.Борисов обаче не отговори на въпроса дали с тези рокади признава, че Цветанов е имал прекалено много власт в ГЕРБ. 

По устав ГЕРБ трябва да има трима заместници, но от думите на Борисов се разбра, че вероятно ще останат двама – кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

"Мисля че с двама заместници и с повече власт на административния секретар (Цветомир Паунов), който да движи техническите неща през времето, в което аз се занимавам в премиерството, е предостатъчно", каза той.

ГЕРБ ще тръгне по пътя на "демократичността, плурализма, промените и реформата", обеща Борисов. В партията ще се създаде орган за контрол, който ще разглежда жалбите на хората от страната, "без престъпленията".

Предстои да се види кой замести Цветанов начело на предизборния щаб, но е напълно възможно Борисов да резервира този пост за себе си и дори и да не ръководи оперативно работата, да покаже ясно, че втори "цар" в ГЕРБ няма да има.

Националното събрание на ГЕРБ ще освободи не само Цветанов, но и Бъчварова

По устав след отстраняването на Цветанов трябва да се свика Националното събрание с участието на представители на всички общински организации. Това ще стане на 7 юли. Тогава ще освободен не само Цветанов, но и Румяна Бъчварова, която става посланик на България в Израел. Вместо нея шеф на премиерския кабинет ще е Деница Желева, която досега беше съветник на Борисов по външнополитическите въпроси. 

Преди ден Цветанов коментира оставката си не пред медиите, а във Фейсбук, като изказа благодарност за 13-те години съвместна работа в ГЕРБ. Той обясни, че е запазил мълчание до края на предизборната кампанията, защото "изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините".

В ГЕРБ са сащисани, но никой не защити Цветанов

В ГЕРБ са се снишили и никой не коментира нищо публично. Неофициално депутати твърдят, че партията е сащисана от радикалната разправа с Цветанов. Но макар повечето ѝ висши функционери да са негови протежета, никой не смее да възрази гласно на Борисов и всички се престрояват към него, защото иначе може да ги сполети участта на "втория".

Очакванията в ГЕРБ са за по-ярка роля на вицепремиера Томислав Дончев, който се возеше на задната седалка в джипа на Борисов по време на ударните му предизборни обиколки и по всичко личи, че той е новият фаворит. Другата безспорна фигура е финансовият министър Владислав Горанов. По думите на Борисов обаче зам.-председателя в ГЕРБ няма да стане нито Дончев, нито Горанов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България