Премиерът мимоходом обяви: Офертата на САЩ за F-16 е 2.2 млрд. лева

Премиерът мимоходом обяви: Офертата на САЩ за F-16 е 2.2 млрд. лева

Около 2.2 млрд. лева е цената за осемте изтребителя F-16 Block 70/72, която САЩ са дали на България. Офертата беше обявена мимоходом от премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Предложението на САЩ беше официално депозирано във военното министерство в понеделник, без да се посочва цената. От министерството очакваха офертата да е за около 2.1 млрд. лева.

Борисов съобщи цената, провокиран от въпрос дали отпускането на пари за ремонт на руските самолети СУ-25 не е с цел да има средства и за Русия, и за САЩ.

"Едното е 2.2 млрд. лева, а другото е 40 млн. лева. - просто, за да си спестите подобни коментари", отговори премиерът.

Обявената от него ценова оферта превишава с около 200 млн. лв. ориентировъчната сума, към която се стремеше военният министър Красимир Каракачанов. Тя е и с около 400 млн. лв. повече от принципния таван за проекта, който първоначално беше гласуван от Народното събрание, а след това беше премахнат заради "стратегическия интерес" да бъде постигната договорка именно за американски изтребители

Междувременно в четвъртък стана ясно, че набраните от вътрешния пазар 300 млн. лв. дълг от държавата също са свързани с евентуалната покупка на изтребителите.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов обяви, че правителството може да си позволи да плати изтребителите наведнъж, а не на вноски.

Споделяне

Още от Бизнес