Премиерът, министрите му и маса депутати пропуснаха обсъжданията на бюджета

Снимка: БГНЕС

Проектобюджетът за следващата година бе обсъден на първо четене в пленарната зала при пълно отсъствие на интерес от страна на изпълнителната власт, която догодина трябва да работи по този бюджет. В залата присъстваха единствено министърът на финансите Симеон Дянков и заместникът му Владислав Горанов, а представителите на политическите сили обявиха предварително известните партийни позиции при вял интерес в залата. Неколцина от народните представители на управляващата партия изчетоха написани предварително обяснения колко добър, балансиран, консервативен и далновиден е проектобюджетът.

Или както отбеляза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, "изумителна" е липсата на интерес на правителството към един от основните документи на държавата и вместо министрите да присъстват и да се борят за всеки лев в ресора си, за четвърта година те оставят бюджетът да бъде приет формално. Това обезличава Народното събрание, отбеляза Костов.

Симеон Дянков: С бюджета догодина се концентрираме върху ръста на доходите

Представяйки накратко проектобюджета, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обяви, че ако целта на бюджета през 2009 г. е била "връщане на финансовата стабилност", а на следващите два бюджета - запазване на стабилността, целта на бюджета за догодина е "да се концентрираме върху увеличаване на доходите".

Плевнелиев: Бюджетът няма как да задоволи всеки

Имаме един бюджет, който няма как да задоволи всеки и трябва да се приоритизира, коментира в четвъртък президентът Росен Плевнелиев. Парламентът прие проектобюджета за следващата година на първо четене малко по-рано.

"Аз съм съгласен с бюджета такъв, какъвто е. Ние сме в криза и тя ще продължи още няколко години. Културата ще получи повече, около 600 млн. лева ще се дадат за пенсии, ще се дадат пари за образование и здравеопазване", посочи президентът.

Още


Дянков посочи, че са заложени с 6.4% повече приходи спрямо тази година.

Приоритетно са осигурени средства в областта на социалната политика, отбеляза министърът. Той припомни, че е предвидено увеличаване на пенсиите средно с 9.3 процента, а за пенсиите, отпуснати преди 2009 г. - с 9.8%. Тази мярка води до ръст на разходите с 586 милиона лева спрямо бюджета за 2012 година.

Увеличават се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 145 на 150 лева, социалната пенсия за старост се повишава от 100 на 110 лева, максималният размер на пенсиите - от 700 на 770 лева, а разходите за социални помощи и обезщетения са със 135 милиона лева повече.

От 1 януари 2013 г. минималната работна заплата се увеличава от 290 на 310 лева, припомни Дянков.

Той отбеляза, че за образованието е предвидено увеличаване на финансирането със 124 милиона лева. С учителския синдикат на КНСБ е постигната договорка за 20 милиона лева за повишаване на разходните стандарти.

Като други приоритетни сектори Симеон Дянков очерта културата - увеличение на средствата с 35 милиона лева, здравеопазването - с 92 милиона лева повече, публичната инфраструктура - увеличение с 510 милиона лева, и селското стопанство - увеличение с 196 милиона лева.

Бюджетът за 2013 г. осъществява последователна разходна политика, което гарантира, че и следващата година ще останем с една от трите най-ниски стойности и по външния дълг, и по общия дълг към БВП, и по дефицита спрямо БВП, обобщи Дянков.

Левицата: "Липсва умение за планиране и прогнозиране на икономическо развитие"

Нито един бюджет на ГЕРБ не е изпълнен по начина, по който е бил планиран, заяви от трибуната лидерът на БСП Сергей Станишев. "Не умеете да планирате и прогнозирате икономическо развитие”, подчерта Станишев.

По думите му - ГЕРБ е смазал малкия и средния бизнес. Има неплащане на обществени поръчки. Държавата стана най-рисковият и непредсказуем фактор, посочи той. Фирмите не влагат ресурси, защото не знаят каква поредна промяна ще поднесе правителството.

Над 80 закона на мнозинството са лобистки и създават привилегии на определени фирми. "Сеирът хора не храни”, подчерта Станишев. Според него подходът при правенето на бюджета за следващата година е счетоводителски.

"България се нуждае от промяна, нуждае се от политическа промяна, от възстановяване на демократичния обществен живот, икономическа промяна, където държавата не е просто нощен пазач и счетоводител, а активен фактор за икономическа политика”, заяви Станишев.

ДПС: Догодина ще се бетонира бедността в България

С "умерена" политическа риторика депутатът от ДПС Алиосман Имамов обяви, че партията му няма да подкрепи проектобюджета.

Бюджет 2013 ще бетонира незавидните ни позиции на най-стабилните бедняци в ЕС с тежка безработица, ниски доходи и липса на перспективи за по-добър живот, каза депутатът.

Според него в бюджета се прилага планово диференциран подход, при който се използват два вида оценки - официални, които са надути и нереалистични, и базови, които са по-реалистични и се използват като основа за изчисляването на бюджетните показатели.

Планираният БВП например е 81.6 млрд. лева, а очакваният - 77.7 млрд. лв., обясни Имамов.

Планираните приходи от 30.5 млрд. лв. са 37.5 на сто от нереалистичния БВП, а не от реалистичния базов размер, който се използва за размера на планираните разходи, допълни той.

Бюджетът "размразява" пенсиите, но оставя "замразени" доходите от труд, както и растежа на икономиката. Увеличението на пенсиите не е резултат от повишаване на икономическата активност, а популистки предизборен ход, коментира депутатът от ДПС.

Бюджет 2013 г. залага на фискалната стабилност като основна цел, но фискалната стабилност не може да бъде самоцел, а средство за растежа на икономиката, каза още Алиосман Имамов.

Според него данъчната политика и приходите са нереалистични. Увеличението от 1.8 милиарда лева на приходите се формира главно от очакваното повишение с 1.6 милиарда от приходите от данъци, половината от които се очаква да дойдат от ДДС.

При разходите фискалните приоритети лесно могат да бъдат определени - в началото на класацията са разходите за социално подпомагане и отбрана, които са 60% от допълнителните общи разходи, 7% е приоритетният индекс за здравеопазването, а 4% - за образованието, отбеляза Имамов. По думите му този модел следва класическия подход на

моркова и тоягата.

Предвиденият дефицит от 1.1 милиарда лева е несигурен, защото, ако вместо растежът от 1.9 на сто се вземе базовия растеж около 1 процент, при който са изчислени приходите, относителният дял на дефицита ще бъде по-голям от предвидения, посочи Имамов.

Мартин Димитров: В средата на годината ще трябва да преработваме бюджета

Вероятно в средата на следващата година бюджетът ще трябва да се преработва, каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Според него заложените разходи в проектобюджета са реални, но приходите са много надценени и дефицитът вероятно ще е много по-голям от предвиденото.

Според Димитров наблюдава се завой наляво в политиката на управляващите.

"Левите мерки няма да доведат до излизане от кризата. Монополите си правят каквото си искат. Цените на горивата нараснаха без всякакви мерки от страна на държавата. Държавата само регистрира. Монополите завладяха страната, те задушават бизнеса и семейния бюджет”, каза депутатът.

„В края на мандата правим констатация, че не се е случило обещанието на ГЕРБ за средноевропейски доходи на българските граждани. Вместо приближаване до тези доходи, има отдалечаване от тях”, заяви още бившият лидер на СДС.

Иван Костов: Предното и сегашното правителство нямаха смелост за реформи

Нито ДПС, нито БСП имат правото да критикуват бюджета, защото когато са били на власт, при благоприятна икономическа конюнктура не са имали куража да осъществят дълбоки реформи, от които страната ни се нуждае.

Не са пипани и здравеопазването, и образованието - нито от БСП, нито от ДПС, нито от ГЕРБ, продължи Иван Костов. Единственият плюс на предлагания бюджет по думите му е запазването на бюджетната стабилност, както и че отговаря на фискалната макрорамка и на изискванията на ЕС за финансите на страните-членки. Не разваля това, което беше направено през 1997 г. от правителството на ОДС. Този бюджет, отбеляза Костов, има същата структура като в годините на ОДС.

Разликата обаче е в пълзящото нарастване на определени данъци, което според съпредседателя на Синята коалиция са леви идеи. Ако иска да говори за сериозна реформа, управлението трябваше да отчете, че близо 300 хиляди фирми у нас не са се регистрирали, вдигнала се е линията на бедността, системата на облагане на доходите е непоносима за определени слоеве и за икономиката на страната.

Рецептата според Иван Костов е в радикална данъчна промяна, в "пипане" на бюджетната сметка на страната.

Костов попита управляващите защо в условията на криза не са събрали кураж за антикризисни мерки. Отговорът е един, посочи той, - защото липсва смелост, няма кураж от 2001 г. досега някой да пипне нещо в системата на организация на структурите. Вместо това бавно се хлъзгаме в безперспективност, заключи Иван Костов.

В крайна сметка проектозаконът за държавния бюджет бе приет на първо четене с гласовете на управляващите. Гласуваха 182 народни представители, от които 122 бяха за, а 60 против. Близо 60 народни представители не взеха участие в гласуването.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?