Премиерът: Можем да произвеждаме това, което ни е нужно

Президентът призова "цялото държавно внимание да се насочи към лекарите"

Премиерът: Можем да произвеждаме това, което ни е нужно

Можем да произвеждаме това, което ни е нужно, успокои премиерът Бойко Борисов, който провери производството на защитни облекла в габровското предприятие "Мак".

"Всички държави-членки на ЕС имат дългосрочни договори с фирми, но в един момент доставките на защитни маски и облекла спряха. Само в рамките на три дни имаме 40 хиляди метри плат. По 2000 облекла в момента се кроят", съобщи Борисов.

От ръководството на фирмата му разясниха, че имат капацитет да произвеждат по 15 хил. гащеризона месечно. Не е необходимо защитното обелкло да се пере всеки път, може да се дезинфекцира на сухо. Няма яснота дали облеклата са вече сертифицирани. Компанията започна процеса по сертификация в понеделник, а министърът на икономиката Емил Караниколов обеша до два дни изпитанията и сертификата да са факт.

От компанията увериха премиера, че работят максимално бързо, за да се отговори на нуждите на доктори, сестри, санитари и социални работници. На входа на предприятието всички присъстващи бяха раздадени маски. 

Премиерът Бойко Борисов в неравна борба с медицинска маска

Публикувахте от Медиапул в Четвъртък, 12 март 2020 г.

По 20 евро за едно защитно облекла за еднократна употреба, доставяно от чужбина плаща България. По-добре е парите да останат при българските работници, каза Борисов. От обясненията му стана ясно, че страната се подготвя за по-дълго време да бъде в такава ситуация.

"Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките навсякъде спряха. 5 млн. сме осигурили, където има, всичко да се изкупи. Добре че новите линейки имат респиратори в тях, така че се действа максимално бързо", заяви Бойко Борисов. Допълни, че получените 70 000 маски от Турция в сряда вече са разнесени.

"Паралелно с това – тема, която в България не съществува, но в съседни страни е страхотен бич, у нас миграционният натиск продължава да е нула. Оптимист съм, че натискът върху нашите братя ще намалее, но българите може да спят спокойно", отбеляза мимоходом Борисов.

Радев: Политиците да не се правят на лекари

Президентът Румен Радев от своя страна коментира, че :сме изправени пред сериозно предизвикателство – и като общество, и като икономика, и като социален живот".

Той посети в Плевен производствено предприятие и се запозна с прилаганите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.

Държавният глава подчерта, че е от изключителна важност в реалния живот да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб.

"Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса – от една страна да запазим общественото здраве чрез редица мерки, включително и ограничителни, от друга страна в никакъв случай да не допуснем парализа на икономиката и на обществения живот", коментира Радев.

Цялото държавно внимание да се насочи към лекарите

"Мерките са ясни. Според мен не трябва политиците да се правят на лекари и обратното – трябва да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб. Те са ясни, но държавата трябва да подпомага всячески – ресурсно, с всички възможни ресурси и потенциал, който има, така че да се справим. (…) Общественото здраве започва от грижата за медицинския потенциал. Те са хората, които в момента трябва и ще ни изведат от тази криза. Към тях трябва да е насочено цялото държавно внимание, като мотивация, оборудване, подготовка, квалификация, условия на труд", посочи президентът.

Той призова за дисциплина от страна на гражданите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?