Премиерът на Австралия Тони Абът е отстранен от вътрешнопартийния си съперник

Тони Абът и Малкълм Търнбул

Австралия ще има пети министър-председател за осем години, след като управляващата Либерална партия гласува за отстраняването на сегашния премиер Тони Абът в полза на отдавнашния му конкурент Малкълм Търнбул. Това стана след месеци на вътрешни битки и подронваща се подкрепа на избирателите, отбелязва Ройтерс.

Търнбул – бивш технологичен предприемач и мултимилионер, спечели тайното гласуване с 54 на 44 гласа. Той ще положи клетва като министър-председател във вторник.

Новоизбраният премиер заяви пред репортери, че няма намерение да предизвиква предсрочни избори преди редовните, които трябва да се проведат преди края на следващата година, за да укрепи своята легитимност на поста.

Търнбул ще е четвъртият премиер, който ще има Австралия, от 2013 г. насам.

На заседанието на Либералната партия е решено още външният министър Джули Бишоп да остане неин зам.-председател.

След като спечели вота Търнбул заяви, че дава висока оценка на "огромните постижения" на досегашния премиер Абът.

Новият лидер на страната и партията каза, че Австралия се нуждае от "икономическа визия, лидерство, което обяснява големите предизвикателства и възможности, пред които сме изправени".

Търнбул каза, че ще ръководи изцяло либерално правителство, отдадено на свободата, индивида и пазара.

По-рано в понеделник той заяви, че ако Тони Абът остане лидер, коалиционното правителство ще изгуби следващите избори.

Разказа също, че не взел решението леко, но е било "достатъчно ясно, че правителството не е успешно в икономическото лидерство, от което се нуждаем".

Последният министър-председател на Австралия, изкарал пълен мандат, бе Джон Хауърд, който напусна властта през 2007 г. След това страната имаше лейбъристко правителство, което смени двама свои премиери, преди изборите през 2013 г., на които спечели Либералната партия на Тони Абът.

Още от Свят

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?