Премиерът на Етиопия получи Нобеловата награда за мир

Абий Ахмед

Нобеловата награда за мир за 2019 г. получи етиопският премиер Абий Ахмед, съобщи на сайта си Нобеловият комитет.

Ахмед е удостоен с отличието за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и за решаващата си инициатива за уреждане на граничния конфликт между Етиопия и съседна Еритрея.

Двете страни, които водиха война от 1998 до 2000 година, възстановиха отношенията си през юли 2018 г. след години на враждебност, припомня Ройтерс.

Наградата, равняваща се на 9 000 000 шведски крони (около 900 000 долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември, годишнината на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, основал наградата със завещанието си през 1895 година.

"Етиопският премиер Абий Ахмед Али получава тази година Нобеловата награда за мир за своите усилия за постигане на мир и международно сътрудничество и особено за решителната си инициатива за решаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", отбелязва Нобеловия комитет.

Съществува отдавнашна традиция Нобеловата награда за мир да получават държавни глави, свързани с прекратяването на конфликти. Последният пример за такъв беше колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който получи наградата през 2016 г. за ролята си в прекратяването на 50-годишната гражданска война в страната, отбелязва британският в. "Гардиън".

Абий Ахмед заяви, че приема със смирение и вълнение новината, че му е присъдена Нобеловата награда за мир за 2019 г., предаде Ройтерс.

"Благодаря ви много, това е голямо признание", каза той в телефонен разговор със секретаря на Норвежкия нобелов комитет, чийто запис бе публикуван в интернет.

"Гордеем се като нация", каза днес в комюнике пресслужбата на Абий.

"Тази победа е признание за колективния успех на всички етиопци. Тя е призив за укрепване на нашата решимост да направим Етиопия просперираща страна за всички", се казва в изявлението.

Директорът на Нобеловия институт Олаф Ньолстад каза, че се е чул по телефона с Абий, който "показа голяма скромност и бе изумен" от новината.

"Мирна, стабилна и успешна Етиопия ще доведе до много позитивни странични ефекти и ще помогне за укрепване на братството между страните и народите в региона, каза председателката на Нобеловия комитет Берит Рейс-Андерсен, предаде ДПА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че "ветровете на надеждата духат по-силно отвсякога в Африка" и че етиопският премиер е една от причините за това, предаде Асошиейтед прес.

43-годишният Абий Ахмед е удостоен с тази награда в момент, когато той е под натиск да продължи започнатите от него дълбоки реформи и свободите, които предостави на своите съграждани, а критици предупреждават, че способността му да се справи с нарастващото вътрешно недоволство може да се окаже на изчерпване.

Нобеловият комитет посочва, че някои хора може би смятат тази награда за прибързана, но "именно сега усилията на Абий Ахмед имат нужда от признание и заслужават поощрение".

Самият Ахмед каза, че посреща със "смирение и вълнение" новината от Осло. В телефонен разговор с Нобеловия комитет той изрази надежда, че тази награда ще бъде възприета "позитивно" от другите африкански лидери и ще ги насърчи "да работят за процеса на изграждане на мира на нашия континент".

ДПА нарича новия нобелов лауреат за мир "човек на много изненади". Като никой друг политик преди него, от самото си поемане на премиерския пост през април 2018 г., той насочи една от най-бързо развиващите се икономики в света и втората по население страна в Африка (110 млн.), в размирния Африкански рог, по радикално нов път. След много години на репресивно управление, той предприе бързи и кардинални реформи, като една от първите му стъпки бе да започне мирен процес със съседна Еритрея, която получи независимост от Етиопия през 1993 г. след 30-годишна партизанска война.

Двете страни нямаха дипломатически отношения от започването на войната между тях през 1998 г. Тогава само за две години в конфликта загинаха около 80 000 души и други десетки хиляди бяха превърнати в бежанци. Самият Абий преди време като военен е участвал в боевете. Само седмици след като предложи безусловно мир на далеч по-малката Еритрея (с 4 млн. население), нейният очевидно развълнуван президент Исайас Афверки посети Адис Абеба и бяха възстановени комуникационните и транспортните връзки между двете страни. За първи път от две десетилетия отдавна разделени семейства се събраха на емоционални срещи.

Успехът на този мирен процес вече се чувства из целия регион. Абий положи усилия и за помирение между Еритрея и Джибути, между Кения и Сомалия. Той подкрепи и друг етиопски съсед - Судан, да тръгне по пътя на демокрацията. С негова подкрепа в Хартум бе създадено правителство на единството, включващо военни и цивилни политици от различни партии, което си поставя за цел да подготви свободни и честни избори. Така след свалянето неотдавна на авторитарния режим там също започнаха обещаващи промени, които вероятно ще се превърнат в повратен момент в бурната история на региона, отбелязва Асошиейтед прес.

Когато Абий дойде на власт, малцина в Етиопия, изтерзана от репресиите на предишните режими, очакваха значима промяна. Мултиетническата страна дълги години бе управлявана с железен юмрук, а в политиката ѝ доминираше едно единствено етническо малцинство. Опозиционните партии и независимите медии бяха репресирани. Всякакви протестни движения на маргинализирани групи бяха брутално потъпквани с мощта на държавната машина.

Абий бе повикан на власт, за да успокои растящите антиправителствени настроения и да спаси стария режим. Той обаче имаше други планове. Той бързо започна реформа след реформа, разчупвайки много табута в рамките на този процес. Премиерът освободи политическите затворници, прекрати дългогодишното извънредно положение в страната, извади опозиционните активисти от черните терористични списъци и либерализира икономиката. Така младият реформатор бързо се превърна в идол, особено за също така младите си съграждани.

"В етиопската история не сме имали лидер като него", писа известният етиопски маратонец олимпиец Фейиса Лилеса в американското списание "Тайм", след като то посочи Абий като един от 100-те най-влиятелни хора в света.

"Той е реформатор, който отваря много врати", каза Анет Вебер от германската Фондация за наука и политика (SWP) в Берлин, научавайки за високото отличие на Абий Ахмед.

Всичко това също е отбелязано в мотивите на Нобеловия комитет да присъди наградата именно на етиопския премиер - най-младия африкански лидер. А това е и послание към него - да отстоява започнатия път и породените надежди и да не позволява реформаторският му плам да угасне.

Споделяне

Още от Свят