Премиерът на Канада е притеснен от бавното темпо на ваксинацията

Джъстин Трюдо

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви във вторник, че е притеснен от бавното темпо на ваксинацията срещу коронавируса, започнала в страната преди три седмици, предаде Франс прес.

По официални данни канадското правителство е разпределило досега сред различните провинции и територии 424 500 дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и Моderna - единствените, разрешени в момента от властите. Местни медии обаче съобщиха, че са поставени едва около 148 000 от тези дози.

Според мен всички канадци, включително аз самият, са притеснени от ситуацията, заяви Трюдо на първата си пресконференция след новогодишните отпуски. "Не искаме ваксини във фризерите, искаме да ги видим, че ги получават уязвимите канадци", каза той.

Премиерът каза, че утре ще обсъди с ръководителите на 13-те канадски провинции и територии какво още може да направи федералното правителство, за да им помогне възможно най-бързо да ваксинират канадците. "Това е моментът да бъде ускорена" кампанията, подчерта Трюдо и изрази увереност, че всички желаещи канадци ще може да бъдат имунизирани до началото на септември.

Канада, страна с 38 милиона жители, е поръчала и купила опции общо за над 400 милиона дози ваксини от 7 фармацевтични концерна - съотношение, което е сред най-високите в света, отбеляза Трюдо.

Вчера властите съобщиха за над 5600 нови случая на коронавирус, с което заразените в страната стават общо 617 065. До момента са починали повече от 16 000 инфектирани с вируса.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?