Премиерът на Киргизия подаде оставка заради обвинение в корупция

Темир Сариев

Премиерът на Киргизстан Темир Сариев подаде оставка, след като парламентарна комисия обвини правителството в корупция, предаде Ройтерс.

Решението му показва напрежението между различните фракции, поддържащи президента Алмазбек Атамбаев, отбелязва агенцията.

"Спорове, слухове и клюки нарушиха баланса в правителството", каза Сариев. "Работата на правителството беше забавена в труден момент". Вече бившият премиер на Киргизстан заяви, че има намерение да докаже, че правителството му и самият той са работили честно.


"Всички взети от правителството решения бяха законни и отговаряха на интересите на държавата", подчерта Сариев, който определи решението на парламентарната комисия като несправедливо.

Комисията заяви миналата седмица, че кабинетът е нарушил закона, като е лобирал китайска фирма да получи държавна поръчка за строеж на пътища на стойност 100 милиона долара. Компанията не притежавала необходимия лиценз.

Сариев заяви, че не е нарушавал закона, и поиска от президента Атамбаев да уволни министъра на транспорта Аргинбек Малабаев. Държавният глава обаче отказа, припомня Ройтерс.

52-годишният Сариев встъпи в длъжност през май миналата година в момент, когато киргизстанската икономика е подложена на натиск заради рецесията в Русия и забавянето в съседни страни като Китай и Казахстан.

Свързаната с Атамбаев Социалдемократическа партия на Киргизстан оглавява коалиция, която има мнозинство в парламента и включва партиите "Киргизстан", "Прогрес" ("Онугуу") и Социалистическа партия "Отечество" ("Ата-Мекен"). Коалицията, която контролира 80 от 120 места в парламента, ще предложи нов премиер, ако президентът приеме оставката на Сариев.

Споделяне

Още от Свят