Премиерът на Косово към Русия: Не ни използвайте, за да оправдавате Крим

Русия трябва да спре да използва случая с независимостта на Косово, за да оправдае нахлуването си в Крим, защото те не могат да се сравняват, заяви премиерът на Косово Хашим Тачи в интервю за Ройтерс.

Руският лидер Владимир Путин критикува западните сили за "лицемерието" им, като каза, че са подкрепили правото на Косово за самоопределение и независимост от Сърбия, а сега отричат правото на Крим да напусне Украйна.

Тачи, който командваше бунтовническата армия на косовските албанци в борбата им за независимост на бившата сръбска област Косово през 1998-1999 г, не вижда никакво подобие на тяхната война със събитията в Крим.

Сърбия изгуби контрола над Косово, когато НАТО започна бомбени нападения срещу нея, за да прекрати жестокостите и "етническото прочистване", извършвани там от режима на Слободан Милошевич.

Продължилите 78 дни бомбардировки, започнали през март 1999 г., предизвикаха гняв в Русия и дадоха повод на Путин да говори за "честа употреба на сила от Вашингтон под претекст, че защитава човешки права".

"Косовският случай по никакъв начин не може да се сравнява с кримския. Косово е уникален случай. Международната общност се намеси, след като Сърбия извърши геноцид", каза Тачи за Ройтерс.

Той допълни, че косовските албанци никога не са искали да напуснат една страна, за да се присъединят към друга, и оцени, че "промяната на граници и анексирането на територии от друга държава" е грешен подход, който може да има последици за целия свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?