Премиерът на Либия обяви, че подава оставка

Абдулах ат Тани

Международно признатият либийски премиер Абдулах ат Тани заяви в телевизионно интервю, че подава оставка, след като чу въпроси от гневни граждани, критикуващи неефикасността на неговия кабинет, предаде Ройтерс.

Официално подавам оставка и ще я връча на парламента в неделя, заяви Ат Тани пред частната телевизия Канал Либия.

Правителството на Ат Тани избяга от Триполи преди година, когато въоръжена групировка пое контрола върху столицата и създаде алтернативни парламент и правителство.

По време на интервюто за частния канал Ат Тани се разгневи, когато водещият му зададе въпроси от зрители, критикуващи кабинета за липсата на сигурност в Либия и за неоказването на помощ за хората, напуснали домовете си заради хаоса в Либия. Запитан какво ще направи, ако има протести срещу него, Ат Тани заяви, че няма нужда хората да протестират, защото той подава оставка от поста си.

Либия страда от недостиг на горива и на лекарства, а ситуацията със сигурността се влошава все повече.

Представители на враждуващите либийски фракции преговарят под егидата на ООН в Женева и специалният пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон по-рано тази нощ изрази увереност, че мирно споразумение може да бъде постигнато до средата на септември.

Малко след като либийският премире каза, че ще връчи оставката си на парламента, неговият говорител Хатем ал Арайби отрече информацията, че Ат Тани подава официално оставка, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?