mediapool.bg Ти си това, което четеш

Премиерът на Македония: Договорът с България дава резултати, преговорите с Гърция напредват

"Македония стана място на геополитически интерес", каза Зоран Заев
15:32 | 16 май 2018 | 2 коментара

Зоран Заев, сн. БГНЕС

"Македония стана място на геополитически интерес", заяви премиерът на страната Зоран Заев по време на конференция на тема "Демокрация, която дава резултати – реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“.
 
Форумът е организиран от Центъра за изследване на демокрацията и е част от съпътстващата програма на срещата между лидерите на Западните Балкани и ЕС в София. 
 
Заев каза, че преговорите за името с Гърция са в много напреднал етап. Очаква се утре той да се срещне в София с гръцкия си колега Алексис Ципрас, за да продължат разговорите.
 
Заев припомни и подписания с България договор за добросъседство, който според него вече дава конкретни резултати. 
 
"Имаше много страхове, но вече имаме конкретни резултати. Търговията между двете страни е нараснала до 12%. Това е добър пример и окуражение да продължим да подобряваме взаимоотношенията и в други аспекти", добави той. 
 
Той посочи, че над 75% от македонските граждани подкрепят интеграцията към Европейският съюз и НАТО. 
 
"Споделяме същите ценности. Нашите амбиции през тази година са да бъдем поканени да се присъединим към НАТО и да започнем преговори с Европейския съюз. Окуражени сме от стратегията на ЕС за неговото разширяване. Окуражени сме и от отворената политика на НАТО. Евроатлантическата интеграция също може да е стимул за икономически растеж“, допълни той.
 
Заев сподели, че в първите шест месеца на управлението му в страната е увеличена минималната заплата и възможностите за малък и среден бизнес. 
 
"Македония стана място на геополитически интерес. Аз застанах начело на най-голямата опозиционна партия в страната – Социален демократичен съюз на Република Македония, за да инициирам проект по подобряване на страната. Разкрих много доказателства, които показваха корупцията в правителството и злоупотреби във властта. Очаквах, че политиците на власт ще подадат оставки, след тези разкрития в рамките на няколко дни. Въпреки това, този процес отне 2 години и половина и беше изпълнен с много изпитания", каза той.
 
"Насърчихме и мобилизирахме гражданите да се изправят в защита на демократичните права и върховенството на закона", продължи той. 
 
Заев съобщи още, че правителството на Македония подпомага с до 50% всяка нова инвестиция в страната. 
Още по темата
Още от Свят

Посещението на президента Радев в Русия е: