Премиерът на Македония: Договорът с България дава резултати, преговорите с Гърция напредват

"Македония стана място на геополитически интерес", каза Зоран Заев

Зоран Заев, сн. БГНЕС
"Македония стана място на геополитически интерес", заяви премиерът на страната Зоран Заев по време на конференция на тема "Демокрация, която дава резултати – реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“.
 
Форумът е организиран от Центъра за изследване на демокрацията и е част от съпътстващата програма на срещата между лидерите на Западните Балкани и ЕС в София. 
 
Заев каза, че преговорите за името с Гърция са в много напреднал етап. Очаква се утре той да се срещне в София с гръцкия си колега Алексис Ципрас, за да продължат разговорите.
 
Заев припомни и подписания с България договор за добросъседство, който според него вече дава конкретни резултати. 
 
"Имаше много страхове, но вече имаме конкретни резултати. Търговията между двете страни е нараснала до 12%. Това е добър пример и окуражение да продължим да подобряваме взаимоотношенията и в други аспекти", добави той. 
 
Той посочи, че над 75% от македонските граждани подкрепят интеграцията към Европейският съюз и НАТО. 
 
"Споделяме същите ценности. Нашите амбиции през тази година са да бъдем поканени да се присъединим към НАТО и да започнем преговори с Европейския съюз. Окуражени сме от стратегията на ЕС за неговото разширяване. Окуражени сме и от отворената политика на НАТО. Евроатлантическата интеграция също може да е стимул за икономически растеж“, допълни той.
 
Заев сподели, че в първите шест месеца на управлението му в страната е увеличена минималната заплата и възможностите за малък и среден бизнес. 
 
"Македония стана място на геополитически интерес. Аз застанах начело на най-голямата опозиционна партия в страната – Социален демократичен съюз на Република Македония, за да инициирам проект по подобряване на страната. Разкрих много доказателства, които показваха корупцията в правителството и злоупотреби във властта. Очаквах, че политиците на власт ще подадат оставки, след тези разкрития в рамките на няколко дни. Въпреки това, този процес отне 2 години и половина и беше изпълнен с много изпитания", каза той.
 
"Насърчихме и мобилизирахме гражданите да се изправят в защита на демократичните права и върховенството на закона", продължи той. 
 
Заев съобщи още, че правителството на Македония подпомага с до 50% всяка нова инвестиция в страната. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят