Премиерът: На мен ми е най-мъчно, че сменям министри. Отгледал съм ги от деца в ГЕРБ

Изненади може да има, само ако аз поискам, каза Борисов по повод гласуването на оставките в НС

Премиерът: На мен ми е най-мъчно, че сменям министри. Отгледал съм ги от деца в ГЕРБ

"На мен ми е най-мъчно, че сменям тримата министри, защото аз съм ги отгледал от деца в партията - и Ивайло Московски, и Николай Нанков. Прекрасни отношения, но такава е ситуацията, ние не сме БСП". Това сподели премиерът Бойко Борисов във вторник по повод недоволството в партията му срещу махането на регионалния, транспортния и вътрешния министър, подали оставки заради смъртоносната катастрофа край Своге.

Запитан очаква ли изненади при предстоящото гласуване в парламента, Борисов заяви: "Изненади може да има, само ако аз поискам".

На репортерски въпрос ще има ли други промени в кабинета, премиерът отвърна: "Когато има, ще ви кажа".

Той подмина въпроса кои са според него ресорите на министрите, които според него изостават в работата си.

На въпрос дали е преодоляна външната и вътрешната съпротива в партията срещу рокадите в кабинета, Борисов заяви, че никога не е имало такава: "Това е, че някой си казва мнението и в една такава коалиция всеки има мнение и е прав за себе си. Нали виждате как синхронизирано се говори от няколко места – от БСП и от президентството. По една и съща тема с едни и същи суми“, каза Борисов.

По повод подозренията на лидера на Атака Волен Сидеров, че срещу Борисов се подготвя заговор от хора от ГЕРБ и НФСБ, премиерът заяви: "Това е чул Волен или това мисли – това е казал"

По-рано председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че всички недоразумения между участниците в управляващата коалиция са били изгладени по време на коалиционния съвет в понеделник и е поет ангажимент оставките на тримата министри да минат по-бързо.

"Беше ползотворен ден, обстановката беше по-спокойна. Заложихме на прагматизма и разума. Изгладихме всички тези недоразумения. При новите кандидатите сме заложили на прагматизъм и опит", каза той пред БНТ по повод предложените от премиера трима нови министри.

Бойко Борисов номинира депутатката Петя Аврамова за регионален министър, зам.-министъра на икономиката Александър Манолев – за транспортен и главния секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър.

Цветанов отхвърли и предупрежденията на Волен Сидеров, че срещу предложенията на министър-председателя се подготвял заговор в парламента: "Не съм чул да се подготвя бламиране на решенията на Борисов. Във всички периоди на съвместното ни управление всеки може да говори свободно, но аз не правя никакви публични изяви, свързани с коалиционните ни партньори."

Помолен да коментира номинираните за нови членове на кабинета, той отбеляза, че Аврамова е депутат от Враца, което било "уверение, че обещанието за фокус в региона ще бъде изпълнено – в момента там има много работа и срокове, които трябва да бъдат спазени".

Цветанов определи бъдещия транспортен министър Манолев, като "един млад човек, който има сериозен опит, ще може с амбициите, които има, да се постигнат очакваните резултати".

"Относно Младен Маринов – той цял живот е бил в системата. Ще бъде подкрепян парламентарно. Все още се обсъжда кой ще е следващият главен секретар, но смятам, че се движим в правилната посока", добави бившият вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?