Премиерът на Норвегия: Брайвик се провали

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг заяви, че десният екстремист Андерш Беринг Брайвик, извършител на атаките, които убиха 77 души точно преди една година, се е провалил в опита си да промени норвежкото общество, предадоха информационните агенции в неделя.

"Бомбата и куршумите целяха да променят Норвегия. Норвежкият народ отвърна, оставайки предан на нашите ценности. Убиецът се провали. Народът победи", каза премиерът на възпоменателна церемония в Осло, при която бяха положени венци на мястото на бомбения атентат.

Норвегия в неделя запази минута мълчание в памет на 77-те жертвина бомбения атентат и масовото убийство, разтърсили мирната страна преди година - трагедия, която по думите на премиера Йенс Столтенберг е обединила норвежците в защита на демокрацията и толерантността.

Масовият убиец от 22 юли 2011 г. - 33-годишният крайнодесен фанатик Андерш Беринг Брайвик най-напред заложи бомба в правителствения квартал в столицата и отне живота на осем души,а след това откри огън на остров Ютьоя, където имаше младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия, и уби още 69 човека.

Оцелели и семействата на жертвите днес се събраха на частна церемония на острова. В същото време норвежката кралска фамилия и правителствени лидери присъстваха на възпоменателна служба в катедралата на Осло.

Споделяне

Още от Свят