Премиерът на Пакистан нарече Осама бин Ладен мъченик

Премиерът на Пакистан Имран Хан

Пакистанският министър-председател Имран Хан определи убития лидер на терористичната организация Ал Каида Осама бин Ладен като мъченик, предизвиквайки огромно учудване и възмущение, предаде ДПА.

Когато САЩ дойдоха в Пакистан и убиха Бин Ладен, "като го направиха мъченик", това беше унизително, заяви Хан пред парламента.

Премиерът, който често е наричан от своите политически противници "Талибана Хан" заради подкрепата си за въоръжената групировка, каза, че се е почувствал унизен и засрамен, когато американците са извършили операцията за убийството на Бин Ладен в Пакистан.

"След това целият свят започна да злоупотребява с нас. Те нахлуха в нашата страна, а после ни критикуваха", каза Хан, порицавайки критиките срещу Пакистан, че не е успял да проследи Бин Ладен в продължение на години.

Няколко пакистански лидери са критикували операцията на САЩ срещу скривалището на Бин Ладен през 2011 г. в град Аботабад, определяйки я като нарушение на суверенитета на Пакистан, но никой не е стигал дотам, че да възхвалява главния организатор на нападенията от 11 септември 2001 г.

Речта на Хан предизвика остри реакции от политическата опозиция и потребители на социалните медии.

Бин Ладен "беше терорист, а нашият министър-председател го нарече мъченик. Той беше отговорен за избиването на хиляди хора", каза бившият външен министър Хаваджа Асиф, близък сътрудник на някогашния премиер Наваз Шариф.

"Щом веднъж си бил Талибана Хан, завинаги си оставаш Талибана Хан. Хан оплаква Осама бин Ладен, нарече го мъченик. Религиозен мъченик", написа в Туитър потребителят Мохамед Таки.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?