Премиерът на Перперикон: Археологията връща всички в историята ни

Премиерът на Перперикон: Археологията връща всички в историята ни

Премиерът Бойко Борисов разгледа в събота най-новите археологически открития в скалния град Перперикон край Кърджали и коментира, че "тази археология, която се разкрива, ще помага и на децата, и на туристите, и на всеки българин да се върне в историята“. Той не пропусна да отбележи, че по местата, където се изграждат инфраструктурни обекти в страната, продължават да се откриват древни останки на антични и средновековни селища, правейки препратка към любимата си тема със строежите на пътища.

Борисов бе поканен от министъра на културата Боил Банов да се качи на Перперикон за се срещне с екипа от археолози, които провеждат разкопки на терена за 19-та поредна година и продължават да правят разкрития.

При разходката на Перперикон специално внимание беше отделено на разкритата през 2016 г. най-голяма раннохристиянска църква в Родопите от V век. В трикорабната базилика са запазени цели колони, капители, корнизи и други архитектурни детайли. Край църквата археолозите разкриват и други късноантични и средновековни сгради, както и обширен некропол, които също ряха разгледани от премиера. Ръководителят на археологическия акип проф. Николай Овчаров показа и множество ценни предмети, открити по време на разкопките.

Министър Банов припомни, че тази година правителството е отпуснало около 3 млн. лв. за  археологически разкопки, което е с около 1 млн. повече от миналата година.

Министър–председателят пък изтъкна, че проучванията това лятото са създали 80 работни места за местните жители.

Тазгодишните разкопки на Перперикон струват около 250 хиляди лева, като стойността включва и аварийните консервации, които трябва да се направят до 70 души до края на септември.

Основната задача на археолозите през тази година е да се свържат напълно завършения акропол и двореца-светилище с 35-метровата базилика. Археолозите продължават да разкриват още нейни части.

В средата на август проф. Овчаров съобщи, че е сегашните проучвания са разкрили нова информация за за цялостния архитектурен ансамбъл, наречен "Тракийски дворец светилище - столичен комплекс".Пред бТВ той разказа, че в центъра се намира церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра и още един, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, но те са ограбени. Разкопките около църквата са разкрили 25 гроба, от които само 3 са били ограбени в древността.

"Знае се, че има доста критики към идеята, че това е тракийска столица и че там има тракийски царски дворец. Както и към една хипотеза, която ние сме изказали – че там се намира светилището на Дионис, с прорицалище, което според Херодот било равно с това на Аполон в Делфи“, припомни тогава проф. Овчаров.

 

Споделяне

Още от Общество