Премиерът на Швеция се е самоизолирал след контакт със заразен

Премиерът на Швеция се е самоизолирал след контакт със заразен

Шведският премиер Стефан Льовен се е самоизолирал у дома заедно със съпругата си, след като е имал контакт със заразен с коронавируса, предаде Франс прес.

Това съобщи самият той, като каза, че самоизолацията е единственото нещо, което един отговорен човек може да направи в такава ситуация.

Льовен заяви, че се чувства добре, както и съпругата му. Той обаче призна, че като цяло в страната ситуацията бързо се влошава и става сериозна.

За разлика от карантината, въведена в редица европейски държави, Швеция има различна стратегия, базирана на препоръки, без изолация и без почти никакви наказателни мерки. След първата вълна на коронавируса, която доведе в Швеция до 5000 починали, страната постигна през лятото и в началото на есента добри резултати в борбата с инфекцията, но после броят на новозаразените започна да се увеличава. Вчера Швеция премина прага от 6000 починали от усложнения от коронавируса.

В съседна Дания премиерката Мете Фредериксен и две трети от правителството също са в самоизолация, след като министър се оказа заразен. Първият тест на Фредериксен е отрицателен и сега се чака резултатът от втория.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?