Премиерът на Словакия е готов да се оттегли при определени условия

Игор Матович

Словашкият министър-председател Игор Матович заяви, че е готов да подаде оставка, за да сложи край на кризата в управляващата коалиция, ако неговите коалиционни партньори се съгласят с няколко условия, съобщи Ройтерс.

Матович предложи да се оттегли от поста и да остане в кабинета само като министър в бъдеще, а министърът на икономиката Рихард Сулик и министърът на правосъдието Мария Коликова да излязат от кабинета. Двамата министри са съответно от коалиционните партии "Свобода и солидарност" и "За хората". "Ние смятаме за абсолютно наложително Рихард Сулик да напусне правителството, за да се успокои кабинетът", заяви Матович от името на партията си "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНО).

Четирипартийната коалиция отдавна е засегната от спорове заради ръководния стил на Матович, отбелязва Ройтерс. Напрежението достигна върха си по-рано този месец, след като премиерът едностранно осигури доставки на руската ваксина "Спутник V", разгневявайки коалиционните си партньори, които искаха да се изчака ЕС да одобри тази ваксина.

Според неотдавнашно социологическо проучване опозиционните социалдемократи ще бъдат най-голямата сила при нови избори. Те биха получили 21,4 процента, следвани от ОЛаНО с 11,3 процента и "Свобода и демокрация" с 10,3 процента, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?