Премиерът на Словакия спечели с малка преднина първия турна президентските избори

Роберт Фицо

Словашкият министър-председател Роберт Фицо спечели с малка преднина първия тур на президентските избори, показват оповестени в неделя официални резултати, цитирани от ДПА.

По данни на Централната избирателна комисия Фицо е събрал 28 процента от гласовете на вчерашните избори, а главният му съперник - независимият бизнесмен Андрей Кишка - е спечелил 24 процента.

На първата си пресконференция след вота Кишка предприе настъпление за привличане на привържениците на дванайсетимата кандидати, които отпаднаха на първия тур.

Повечето от тези кандидати бяха от опозицията, така че Кишка може да победи Фицо, ако на втория тур на 29 март има силна избирателна активност от страна на опозиционните гласоподаватели.

Премиерът, който трудно прикриваше разочарованието си, изтъкна "ниската избирателна активност" от 43,4 процента като причина за изненадващо слабото си представяне.

Той също така заяви, че останалите кандидати на първия тур са се били обединили срещу него.

"Това беше референдум срещу социалдемократическото правителство", каза Фицо.

Ако той спечели президентските избори, това би затвърдило властта на неговата партия "Смер - социална демокрация", която в момента държи повече от половината места в парламента.

И Фицо, и Кишка обещаха по-агресивен подход в кампанията за втория тур.

Кишка се закани да съди Фицо за клевета, след като премиерът отправи обвинения срещу бизнесмена за начина, по който милионерът е придобил богатството си.

Споделяне

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?