След поредната масова антиправителствена демонстрация в Банкок

Премиерът на Тайланд насрочи извънредни избори на 2 февруари

Снимка: АФП

За пореден път опозиционните партии в Тайланд свикаха масов протест срещу правителството рано сутринта в понеделник, българско време. Около 100 000 души участват в проявата, съобщава АФП.

Напрежението в Банкок не спада въпреки изявлението на премиера Инглук Шинаватра, че ще разпусне парламента и ще организира провеждането на предсрочни избори. Протестиращите обаче реагираха, че целта е кабинетът да падне от власт и затова ще продължат с демонстрациите си под надслов "Страшният съд".

Малко по-късно в понеделник кабинетът насрочи извънредния вот за 2 февруари, съобщи говорителят на правителството на Шинаватра, цитиран от Асошиейтед прес. Управляващата в момента партия "За тайландците" вече обяви, че премиерът ще участва в тези предсрочни избори, предаде Ройтерс.

"Разпуснахме парламента, защото сме уверени в себе си. Искаме Демократическата партия да участва в избори, а не да играе улични игри", коментира говорител на партията.

Премиерът Инглук Шинаватра е изправена пред улични протести, които продължават повече от месец, като в някои случаи броят на участниците в тях достигаше десетки хиляди. Депутатите от опозицията в неделя обявиха, че ще бойкотират законодателния орган, с което кризата още повече се задълбочи, добавя АФП.

Протестиращите вече веднъж превзеха сградата на правителството през миналата седмица, след като охраняващите я служители на полицията демонстративно седнаха на земята и оставиха протестиращите да нахлуят вътре.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?