Премиерът на Турция Ердоган уверява, че няма разногласие с президента Гюл

Премиерът Ердоган (седнал в средата)

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред журналисти в самолета на връщане от посещение в Берлин, че няма разногласие между него и президента Абдуллах Гюл, съобщават в."Заман" и в."Сабах", цитирани в петък от БТА. Премиерът е посочил това по повод появилата се дискусия за "двуглаво" управление, след като стана ясно че президентът Гюл е дал нареждане за вдигане на барикадите, които полицията бе поставила в понеделник, за да попречи на хиляди привърженици на светския ред да участват в забранено шествие до мавзолея на Ататюрк в  Деня на републиката.

Тогава полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне участниците в митигнга, но впоследствие вдигна барикадите, блокиращи пътя към мавзолея. Ердоган заяви във вторник, че той не е давал нареждане за вдигане на барикадите и не вярва нареждане за това да е дал президентът Гюл, защото в страната не може да има "двуглаво" правителство. Ние не сме довели тази страна до това, което е тя сега, с правителство с две глави и тази страна няма да стигне доникъде в бъдеще с двуглаво правителство, заяви Ердоган на пресконференция във вторник.

Гюл, съосновател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  заедно с Ердоган през 2001 г., в сряда отхвърли идеята за конфликт на правомощия.

Няма нищо по-естествено от това аз, като президент, да поискам от служителите  празникът на републиката да се отбележи в цялата страна по порядъчен начин, заяви Гюл. Няма двуглаво правителство в държавата. Нашата конституция и закони ясно определят нашите правомощия, задължения и отговорности, каза той.

С президента Абдуллах Гюл казваме едно и също. Няма и най-малко разногласие между нас, е заявил Ердоган.

Турският премиер е споделил също впечатленията си от разговорите с германския канцлер Ангела Меркел. Той казал, че този път Меркел е била по-положително настроена по въпроса за членство на Турция в ЕС. Ердоган е обърнал внимание, че на пресконференцията след разговорите Меркел, за разлика от друг път, не е акцентирала върху идеята за привилегировано партньорство с Турция вместо пълноправно членство, която подкрепя Християндемократическият съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?