Премиерът на Турция намекна за забрана на Фейсбук и Ютюб, президентът отрече

Реджеп Тайип Ердоган

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обмисля предстоящо допълнително затягане на правилата за интернет в Турция и дори възможна забрана на Фейсбук и Ютюб, предаде турската частна телевизия НТВ.

В интервю за телевизиите А Хабер и АТВ в четвъртък вечер Ердоган засегна въпроса за подслушванията и записите от предполагаеми телефонни разговори на официални лица, които се качват в интернет. По повод на новоприетия закон за интернет, който предизвика широки обществени дискусии и критики в страната и чужбина, Ердоган заяви, че правителството подготвя нови стъпки в тази област след местните избори на 30 март.

Министър-председателят подчерта решимостта си по този въпрос, като посочи, че забрана на Фейсбук и Ютюб също може да е сред новите мерки.

Решени сме да действаме по този въпрос. Няма да дадем току така в жертва нацията на Ютюб и Фейсбук, каза още Ердоган, който бе лично засегнат от публикуването на аудиозаписи в интернет, за които се твърди, че разкриват корупционни практики.

В петък обаче турският президент Абдуллах Гюл изключи възможността за налагане на забрана на Фейсбук и Ютюб в Турция.

"Не стои въпрос за закриването им" (на Фейсбук и Ютюб), каза пред репортери Гюл, когато бе помолен от журналисти да коментира изказването на Ердоган, предаде Ройтерс.

Още по темата
Още от Балкани

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?