Премиерът на Турция намекна за забрана на Фейсбук и Ютюб, президентът отрече

Реджеп Тайип Ердоган

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обмисля предстоящо допълнително затягане на правилата за интернет в Турция и дори възможна забрана на Фейсбук и Ютюб, предаде турската частна телевизия НТВ.

В интервю за телевизиите А Хабер и АТВ в четвъртък вечер Ердоган засегна въпроса за подслушванията и записите от предполагаеми телефонни разговори на официални лица, които се качват в интернет. По повод на новоприетия закон за интернет, който предизвика широки обществени дискусии и критики в страната и чужбина, Ердоган заяви, че правителството подготвя нови стъпки в тази област след местните избори на 30 март.

Министър-председателят подчерта решимостта си по този въпрос, като посочи, че забрана на Фейсбук и Ютюб също може да е сред новите мерки.

Решени сме да действаме по този въпрос. Няма да дадем току така в жертва нацията на Ютюб и Фейсбук, каза още Ердоган, който бе лично засегнат от публикуването на аудиозаписи в интернет, за които се твърди, че разкриват корупционни практики.

В петък обаче турският президент Абдуллах Гюл изключи възможността за налагане на забрана на Фейсбук и Ютюб в Турция.

"Не стои въпрос за закриването им" (на Фейсбук и Ютюб), каза пред репортери Гюл, когато бе помолен от журналисти да коментира изказването на Ердоган, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?