Премиерът на Украйна: Непопулярните мерки са "цената на независимостта"

Арсений Яценюк

Правителството на Украйна ще се придържа към непопулярните мерки за икономии, които са "цената на независимостта", докато Русия засилва натиска си за дестабилизиране на страната, включително с увеличаване на цената на природния газ. Това заявява украинският премиер Арсений Яценюк в интервю за Ройтерс, разпространено в петък.

Агенцията припомня, че 39-годишният Яценюк стана и.д. премиер миналия месец, след като президентът Виктор Янукович и неговите министри избягаха от протестите на "Евромайдана".

Яценюк признава, че ще бъде много трудно да бъде отменено "международното престъпление" на Русия с завземането на Крим. Той обаче декларира, че Украйна никога няма да признае руската анексия в замяна на възстановяването на добрите отношения.

"Искам да бъда напълно ясен. Ние никога няма да признаем анексирането на Крим. Ще дойде времето, когато Украйна ще поеме контрола върху Крим", казва украинският премиер на английски, седнал в кабинета си под жълто-синия национален флаг.

Арсений Яценюк окачествява себе си като ръководител на правителство "камикадзе", което е осъдено да предприеме непопулярни мерки за икономии - удвояване на цените на газа за битово потребление от 1 май, запазване на ниски пенсии и заплати на фона на 3-процентен спад в икономиката и двуцифрена инфлация. Помощта от МВФ - 14-18 милиарда спасителен кредит в замяна на твърди икономически реформи - ще бъде "огромна стъпка напред", заявява той. По думите му страната "ще възстанови доверието на чуждестранните инвеститори" и това ще бъде нейната "пътна карта".

На въпрос относно подкрепата, която Киев получава от Запада след анексирането на Крим, Яценюк отговаря, цитиран от БТА: "А светът готов ли е за Трета световна война? Абсолютно сигурен съм, че не е готов".

Пред Ройтерс украинският и.д. премиер казва, че западните санкции срещу някои руски физически и юридически лица са разбираеми, но те са позволили на Русия да засили натиска си – в търговията, подстрекателства към размирици в източните региони - с цел да отслаби правителството в Киев. По думите на Яценюк няма друга причина освен политическа за повишаването на цената на руския газ, а не е изключено доставките му за Украйна да бъдат ограничени.

Подтекстът на посланието на Русия към рускоезичните в Украйна, казва Яценюк, е че в Русия ще живеят по-добре, с по-високи заплати и пенсии и без мерките за икономии, каквито предстоят в Украйна. "Те (руснаците) казват: ако дойдете в Русия, ще бъдете щастливи и няма да живеете в западния ад", заявява Яценюк, като добавя, че така Москва иска "да компенсира санкциите". После той декларира, че украинците "могат да платят цената на независимостта", което би станало с финансовата помощ на Запада.

В интервюто Арсений Яценюк описва анексирането на Крим като част от плана на Путин да върху контрола на Русия върху бивши съветски републики. Той отбелязва, че войната на Русия с Грузия през 2008 г. е била част от този широкообхватен план. По повод известното изявление на Путин, че най-голямата геополитическа катастрофа на миналия век е разпадането на СССР Арсений Яценюк казва пред Ройтерс: "Най-голямата катастрофа за този век би било възраждането на Съветския съюз. Това е неговата [на Путин] идея. Това е неговата цел".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?