Премиерът на Унгария обвини Европа в намеса от "съветски тип"

Виктор Орбан

Унгария обвини Европейския парламент (ЕП), че прибягва до способи от съветски тип, нарушаващи суверенитета на страната. ЕП е направил това, като е приел резолюция, осъждаща неотдавнашните промени в конституцията, предаде Ройтерс.

ЕП заяви на унгарския премиер Виктор Орбан в сряда, че рискува да изолира Унгария в Европа, ако не отмени "антидемократичните промени" в основния закон - поредната от серията препирни между Будапеща и Брюксел, който се опасява, че Унгария се връща към авторитаризма.

"От управлението на Съветската империя насам никоя друга външна сила не е дръзвала да опитва открито да ограничи суверенитета на унгарците, избирайки юридическа форма", заяви Орбан за обществено радио. Той добави, че някои от препоръките на ЕП нарушават Договора за ЕС.

Унгарският парламент прие, с подкрепата на партията на Орбан и крайнодясната "Йоббик", резолюция, в която се казва, че ЕП върви срещу европейските ценности. В нея се призовава за уважение и равноправно отношение към Унгария.

"Не искаме да живеем в Европейска империя, която си има свой център в Брюксел и в която казват на нас в периферията какво трябва да правим", заяви още Орбан за общественото радио. По думите му "армията от бюрократи", която се е провалила в решаването на икономическата криза в Европа, сега се опитва да осъжда Унгария, която върви по пътя към възстановяване.

Премиерът очаква още конфликти с Брюксел, защото според него Унгария е нападната от леви политически опоненти, които усещали, че новият висок данък на правителството върху банките и намаляването на цените на енергоносителите са навредили на чуждия бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа