Премиерът начерта "прокурорски" курс на съдебната реформа

Крадците крадат, за да плащат на адвокатите, заключи премиерът и се завайка защо защитниците не могат да бъдат подслушвани

Премиерът Бойко Борисов по време на днешното парламентарно заседание. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов начерта "прокурорска" траектория на съдебната реформа – към съкращаване на наказателния процес. В момент, когато внесените от правителството предложения за съдебна реформа се натъкват на явна и скрита съпротива от страна на прокуратурата, съдебни кадровици и свързани с тях политици, Борисов намери за нужно да даде рамо на техни инициативи, целящи да размият фокуса на усилията.

Повод за новите указания стана ултиматумът на Патриотичния фронт за резултати в борбата срещу битовата престъпност. Борисов изрично уточни, че новата инициатива ще се движи паралелно с изпълнението вече приетата стратегия за реформа, макар да е наясно, че това е почти непосилна задача за правосъдното министерство и Народното събрание.

Атаката на премиера беше фокусирана върху твърде големите, както излиза от думите му, права на гражданите в наказателния процес. Това е стара теза на прокуратурата и въобще на разследващите, която е най-лесно оправдание за системния им провал в борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той (крадецът) ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката", обясни в сряда премиерът от парламентарната трибуна своите виждания за омагьосания кръг на борбата с престъпността у нас.

"В момента е едно златно време да си адвокат. (Казвам това) При цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. (Трябва) Да променим закона така, че да е 50:50 (шансът) да ги осъдим (престъпниците)", каза той.

По-късно на заседанието на Министерския съвет Борисов продължи атаката срещу адвокатите и дори изрази съжаление, че те не могат да бъдат подслушвани.

"Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!", обясни Борисов, цитиран от стенограмата на правителственото заседание.

Колкото и Борисов да съжалява, неприкосновеновеността на адвокатска тайна е международен стандарт, който е записан изрично и в българската конституция. За промяната на тази норма вече наистина е нужно Велико Народно събрание и това би довело до твърде сериозни проблеми за България в ЕС.

Почти театралната атака на Борисов срещу адвокатурата може да се свърже и с позицията на Висшия адвокатски съвет, който се обяви в подкрепа на конституционните промени за съдебната власт. Конституционният пакет предлага по-големи задължения за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание и прекратяването на неговата намеса в делата на съда. Адвокатският съвет аргументира и категорична подкрепа за промените в съдебния закон, предложени от правосъдния министър Христо Иванов.

Откриването на втори популистки фронт срещу съдебната реформа, която, поне на думи, е подкрепена от ГЕРБ, би отплеснало дебата в съвсем друга посока. Интерес от това имат всички опоненти на реформата, които не искат да се афишират за нейни открити противници, но търсят всякакви заобиколни маневри, за да я сведат до фасадни промени без ефект върху статкувото.

Миналата седмица Асоциацията на прокурорите обяви, че фокусът на съдебната реформа е сгрешен. Лоялната на Сотир Цацаров асоциациясе обяви против проекта за съдебна реформа на правосъдния министър и препоръча намаляване на формалността на наказателното производство.

Сега Бойко Борисов спусна тази опорна точка като нова паралелна цел на реформата.

"Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебният процес. Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основната ѝ част. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела", заяви той

"Да седнем утре и да си подготвим"

В сряда премиерът препоръча на Христо Иванов "да седнат утре" с МВР-шефа Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов "и направо да си ги подготвим" новите правила за по-кратките съдебни процеси. От стенограмата на заседанието на МС се вижда, че на Борисов тая работа му е малко като детска игра.

"С една дума, ако днес имаме блиц контрол (в парламента) и ще сте много ангажирани, утре тримата министри седнете, Бъчварова и съответно Горанов да ги дадат, и направо да си ги подготвим и да си ги внесем", каза Борисов.

Само за сравнение, сегашният Наказателно-процесуален кодекс бе писан няколко години и бе разглеждан от парламента близо година преди да бъде приет. Законът влезе в сила още една година след приемането му, за да може цялата юридическа общност да се запознае с него.

Сега Бойко Борисов иска от Христо Иванов да движи и тази инициатива. "Така че много те моля на фона на всичко, и това да върви паралелно, защото това ще даде веднага ефект", обръща се Борисов към Иванов.

По този повод правосъдният министър обяснява на заседанието, че преди два месеца и половина е водил разговор със Сотир Цацаров и шефовете на двете върховни съдилища с молба да дадат своите предложения за съкращаване на съдебния процес. Подобни предложения обаче още не са дадени, въпреки настояването на прокурорите да се префокусира реформата.

"Надявам се, наистина да получим от тях областите, в които трябва да се пипне, защото те се виждат най-добре в практиката. Ако те нямат възможност това нещо да го направят ние ще намерим начин да започне работа по това, защото съм напълно съгласен, че няма да можем да говорим за пълноценна съдебна реформа без тези неща", казва Христо Иванов.

Борисов обаче явно предпочита такъв проект за промени да бъде изготвен от правителството. Той казва, че прокурорите и съдиите могат да съдействат, ако искат, защото са независими.

"Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят... Нищо не пречи да им ги изпратим да ги видят, да ги одобрят...", предлага още премиерът.

Позицията му за бавните съдебни процеси е изключително спорна заради множеството примери за ужасяващо ниската правна култура на значителна част от служителите в МВР. Проблемът е констатиран неведнъж от съдиите, прокуратурата и адвокатурата. Твърде често се случва наказването на престъпността да не се случва заради елементарни процесуални грешки, извършени от полицията при разследването.

В началото на седмицата в шоуто "Господари на ефира" беше изнесен потресаващият случай с откраднат огромен трактор от бензиностанция край София. Полицията в Елин Пелин не бе направила нищо по разследването, докато жертвата на престъплението не бе издирила сама и предоставила на МВР видеозаписите от самата кражба. Въпреки това полицията още не е открила трактора.

"Днеска го хващат, утре го пускат"

В сряда Борисов пусна в парламента и любимата си реторика "ние ги хващаме, те ги пускат" от времето му като главен секретар на МВР.

"Хващат го днес (крадеца), утре го пускат (от съда). Питайте Румяна Бъчварова. Огромният бич – крадците на коли и къщи, тя ще ви даде целия контингент, които са с 40 – 50 висящи дела. Само крайният ефект е 1 – 2%. осъдени. Това е факт. Всички са на свобода. Какво ще покаже видеонаблюдението, като за 25 пъти един и същи човек задържаме, ако не направим промени в сроковете и незабавното изпълнение на наказанията”, каза Борисов.

"Просто липсата на бързо наказание разлага обществото и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието", заяви по-късно премиерът пред министрите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?