Премиерът: Най-кривата част от преговорите за Брекзит ще е в нашето председателство

България трябва да покаже, че може да води преговори, каза Екатерина Захариева

Бойко Борисов, сн. БГНЕС
Най-кривата и напрегната част от преговорите за Брекзит ще бъдат по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на българските посланици зад граница. 
 
"Преговорите вървят много трудно. Не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение между всички нас вече. Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания“, каза Борисов.
 
Външният министър Екатерина Захариева от своя страна посочи, че България трябва да покаже, че може да води преговори и постига съгласие по време на председателството ни на Съвета на Европейския съюз.
 
"България ключов партньор" 
 
Борисов коментира, че България е търсен и желан международен партньор.
 
"Първо, България е завидно стабилна, да чукнем на дърво, на фона на целите Балкани. Второ, нашата политика е на добросъседство и искреност с всички останали държави. Там, където сме могли да помогнем, на всички сме помогнали. И трето, нашите предложения са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желае, това, което е добре за Западните Балкани, разбира се в интерес и на България", посочи Борисов.
 
Той акцентира върху необходимостта от засилването на европейската интеграция на Западните Балкани като ключов приоритет на председателството ни на ЕС.
 
"Политическите елити на Балканите да не пречат на държавите си"
 
"Политическите елити в страните, които са кандидат-членки за ЕС, трябва да намерят необходимия сговор и толерантност помежду си и да не пречат на своите държави да вървят напред", добави Борисов. 
 
По думите му политиците в страните от Западните Балкани трябва да дадат перспектива на своите народи.
 
Той коментира и отношенията ни с Турция, която засега задържа миграционната вълна към нас, но е обект на силни критики от ЕС заради проблемите с човешките права. 
 
Мигрантите – страхът на Балканите
 
"Не можем да се месим във вътрешните работи на никоя страна. Не го и правим, но се опитваме да бъдем в добри и балансирани отношения с тях“, каза Борисов и добави, че имаме нулев процент миграционен натиск на границата. 
 
"Ако се върнем година назад, това беше най-големият страх на Балканите. Ние ставахме и лягахме с миграционния процес. Бяха избори тогава и най-некоректно политически точно това се използваше“, каза той.
 
Според него всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към другите, а не да е капсулирана. Борисов посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8. По думите му добрата дипломация е основана на добросъседство и разширяване на инфраструктурата.
 
Захариева допълни, че е много важно нашата дипломация да бъде практична и да презентира България като добро място за инвестиции.
 
 
 
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?