Премиерът нареди археолозите да обличат ватенки и до юли да ги няма на "Струма"

Ще докарам калорифери да се топлите вие и керемидите, но няма да връщам пари, защото ви било хладно, заяви Борисов

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поръча на археолозите да облекат ватенки и да вземат по един калорифер и да приключат в най-кратък срок разкопките и проучванията на откритата по трасето на автомагистрала "Струма" тракийска гробница от VІ век пр. н.е. Това стана в сряда, когато Борисов, строителният министър Лиляна Павлова и голяма група журналисти отидоха да направят оглед на участъка от строежа Долна Диканя - Дупница, където трябвало да се правят допълнителни проучвания на открита още преди време гробница.

Ръководителят на разкопките Анета Бакъмска обясни, че на археолозите ще им трябват около два месеца за проучване и евентуално преместване на обекта извън трасето на пътя, но това може да се случи при по-хубаво време. “Когато пръстта е по-твърда от керамиката, не можем да работим”, каза Бакъмска.

 

"Ще ви я подгреем. ще ви докарам калорифери, да се топлите вие и керемидите, а ако трябва Лили Павлова чадър ще ви държи, но до края на юни трябва да приключите, защото сме 50 години назад и встрани", отвърна Борисов.

 

"Ако не беше магистралата, никакви разкопки нямаше да откриете", каза още премиерът на Бакъмска.

 

"Ще работите, както всички работници работят в България. Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че ви било хладно. След една седмица става по-топло и ще започнете, а февруари е 15-16 градуса", продължи да мъмри Борисов.

 

Шефът на компанията изпълнител “Главболгарстрой” Симеон Пешов, заяви, че строителите няма да променят графика и обеща палатка на археолозите.

 

В крайна сметка археолозите, "Главболгарстрой" и пътната агенция се споразумяха допълнителните проучвания и преместването на артефактите да приключат най-късно през юни. "Какво сте направили - направили, прибирате керемидите на топло и до юни да ви няма", каза в заключение Борисов, цитиран от БГНЕС. От Министерския съвет обаче отричат премиера да е използвал тези думи.

 

Ако археолозите приключат работа до юни, на строителя няма да му се налага да удължава графика за изграждането на трасето, който изтича през август 2013 г., и магистралата ще бъде приключена навреме. В противен случай България може да загуби 200 млн. евро финансиране за аутобана от европейските фондове.

 

Заради тракийската могилата в близост до трасето на “Струма” и историческите находки до други инфраструктурни проекти министри нападнаха археолозите с остри реплики и обвинения за саботаж, изнудване и забавяне на работата. Археолозите отговориха, че си вършат задълженията според закона, но промени в пътните проекти и бавене на парите за проучвания спъват дейността им. От пътната агенция отрекоха да са местили трасетата на шосетата, а регионалният министър Лиляна Павлова се угрижи, че с допълнителните проучвания държавата плаща по два пъти за едно и също нещо, а ценообразуването било неясно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес