Премиерът нареди да се обжалва съдебното решение за "Златен век"

Премиерът нареди да се обжалва съдебното решение за "Златен век"

Съдебното решение, с което беше отменена заповедта за спиране на проекта „Златен век“ на компанията "Артекс", да бъде обжалвано от Дирекцията за национален строителен контрол. Това разпоредил премиерът Бойко Борисов в разговор с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Това написа самият Борисов в профила си във Фейсбук. "Министър Аврамова разговаря с ръководството на ДНСК, която е компетентната институция, която може да атакува решението отново в съда. Преди минути бях информиран, че е създадена пълна организация и процедурата по обжалване ще бъде задействана още в началото на следващата седмица", заяви министър-председателят.

На 30 юли Административният съд София-град излезе с решение, че ДНСК е допуснала множество пропуски при издаването на заповедта за спиране на строежа на небостъргача в "Лозенец", а основанията, с които го е направила не са достатъчни за замразяването на целия строеж. В съдебното решение се коментира и казуса с валидността на разрешението за строеж на "Златен век".

Според протестиращите граждани от инициативния комитет "Лозенец" и според главния архитект на София Здравко Здравков то вече не е валидно. Според "Артекс" обаче документът все още е в сила, тъй като за него се прилага поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката "Артекс". От ДНСК не са се произнесли категорично по казуса, въпреки че са единствената институция, компетентна да го направи. Според решението на съда поправка "Артекс" на практика има и тя се прилага за сградата "Златен век". С това разрешението ѝ за строеж е валидно поне до 2022 г.

От ДНСК до момента не обявяваха категорично дали ще обжалват решението на съда. В кратко съобщение до медиите от дирекцията само заявиха, че анализират и след това ще решат какви действия да предприемат. Поведението на строителния контрол по казуса предизвиква недоволството на гражданите, които от месеци искат оставката на шефа му арх. Иван Несторов.

Споделяне

Още по темата

Още от България