Премиерът нареди контролираното изпускане на язовир "Тича"

Изпрати двама министри да следят да няма наводнения

Преливникът на язовир "Тича"

Премиерът Бойко Борисов е наредил да започне контролирано изпускане на един от големите язовири "Тича", за да се предотврати наводнение, съобщи правителствената информационна служба.

Борисов е наредил на двама министри – на земеделието Румен Порожанов и на околната среда Нено Димов на място да контролират изпускането на язовира, е посочено в съобщението.

Целта е да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество.

Двете министерства, в координация с "Напоителни системи" и "Басейнова дирекция"-Варна, Гражданска защита, Областната управа и кметовете, трябва да създадат необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района, се казва в съобщението.

Очаква се контролираното изпускане през преливника на язовир "Тича" да започне късния следобед в сряда със скорост 10-12 куб.м/сек.

Експерти от "Напоителни системи" вече са обходили поречието на река Камчия и са извършили почистване на коритото, се казва в съобщението на правителството.

Към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане.

Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

Язовир "Тича" е в топ 10 на най-големите язовири в страната. Намира се в област Шумен. Преливната стена на язовира е на около десетина километра от град Велики Преслав.

При изграждането му под нивото на водите му остават селата и землищата на Виница и Староселка, а жителите им са изселени.

Общият обем на язовира е 311 800 000 кубични метра, от които 271 800 000 кубични метра полезен обем и 40 млн. кубични метра мъртъв обем. Височината на стената е 55 метра, а залятата площ при пълен язовир е 18.7 кв. км. Обиколката му е над 100 километра, което е най-голямата язовирна обиколка у нас, според "Укипедия".

В правителственото съобщение не е посочено какъв обем е запълнен от язовира.

Споделяне

Още от България