Премиерът нареди на министрите: Проявете човещина, но спрете чумата по животните

"Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички“

Сн. БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите да направят всичко необходимо за спиране на чумата по дребните животните, за да не се разпространи заразата и да се наложи да се избият много повече животни и да се плащат многократно по-големи обезщетения.

 

В началото на правителственото заседание в сряда той упрекна Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), че трябва да се проявява максимална човечност, но подчерта, че иначе всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно.

 

Няма друга европейска или световна практика, за това което правим за животните, в местата с огнища на заразни болести, каза Борисов и припомни, че така се е действало и по време на социализма.

 

"Порожанов (министърът на земеделието – бел.ред.), разпореждам ти да видиш как до 90-та година, в комунистическия режим, как се е действало в такива случаи. Армията затваря и загражда, и по същия начин... Аз гледам животни, това ти е като дете и разбирам хората, които страдат. Упрекът ми към БАБХ е, че трябва да проявите максимална човечност, да обяснявате! Ако трябва ден и нощ. Ако допуснем заразата да мине отвъд планината, след това ще трябва да си избием всички овце и кози в държавата, които са милион и триста хиляди. Има държави, в които горят всичко с напалм около границата на 10 км., за да прекратят зараза. Направете всичко възможно да се реши този въпрос”, заяви Борисов.

 

"Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Помолете хората да не крият животните. 1 300 000 са овцете и козите и едно е да избием 4000 или дори 30 000. Премине или отвъд планината е катастрофа... Проявете съчувствие и човещина и бързо плащайте. Убедете хората, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и целият сектор ще загине. Години наред няма да можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло“, каза премиерът. Това според него ще изправи страната ни пред катастрофа.

 

Присъстващият на заседанието министър на земеделието спомена, че всичко това се прави, както и че се изплащат компенсации. Изказването му предизвика Борисов да го скастри и да коментира, че са започнали да работят, след като са създали проблема. „Вземете всички мерки за дезинфекция”, заръча той, цитиран от БГНЕС.

 

Военният министър Красимир Каракачанов използва заседанието, за да каже, че срещу България се води кампания от фалшиви новини. Министърът уточни, че определени медии от десетина дни разпространяват лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални мигранти от Германия и Европа. Каракачанов категорично опроверга този слух.

 

"Това е абсолютно невъзможно, поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, въпреки това съм проверил случая - такова нещо няма. Направих проверка през агенцията за бежанците. Капацитетът на бежанските лагери е запълнен едва на 11%. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 103%“, коментира Каракачанов.

 

Той призова правителството да вземе отношение по въпроса и да сигнализира компетентните органи да проучат кой организира подобна кампания, тъй като това е наказуемо по Наказателния кодекс. "Всява се смут и се прави опит да се създава напрежение в обществото и това не може да остане ненаказано”, заяви военният министър.

 

"Последната фалшива новина е, че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегални имигранти. Това не може да продължава, защото това е откровен саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата“, заяви военният министър.


Не искам да коментирам фалшивите новини, защото след това моите думи се ретланслират по толкова начини, че излизат чудовищни новини и действително си играят със страховете на хората, каза премиерът Борисов. България не е поемала ангажимент за приемане на нелегални емигранти "нито за пари, нито без пари", допълни той.


Гранична полиция хвана каналджии, които превозваха с два джипа 26 души. Граничарите денонощно дебнеха каналджиите десет дена. При преследването един от джиповете се обърна, но сериозно пострадали няма, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?