Премиерът нареди пълна проверка на министерските поръчки

Мотивът е "няма да допусна финансовият интерес на този или онзи да дестабилизира държавата"

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е издал заповед за пълна проверка на обществените поръчки, провеждани от всяко едно министерство, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

Така министър-председателят продължава започнатата миналата седмица акция по изчистване на "витаещите съмнения" за раздаване на порции от държавните и европейските средства на олигархични кръгове. Действията му дойдоха след като на среща с българи в Лондон Борисов бе запитан дали като се погледне в огледалото не вижда в него депутата от ДПС Делян Пеевски. Давайки старта на спирането на обществени поръчки за над 1.5 млрд. лв., последван сега от проверки на започнали процедури, премиерът каза, че е бил жегнат от въпроса и решил да се поправи.

От думите на Борисов по време на правителственото заседание в сряда, става ясно, че е наредил на инспекторатите към министерства да проверят обществените поръчки - "как са провеждани, спазвани ли са процедурите".

"Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата. Затова се обръщам към всеки един от вас – знаете какви процедури вървят в министерствата ви. И при най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате. Доверието трудно се гради, лесно се губи. Няма да допусна, заради финансовия интерес на този или онзи, да се дестабилизира държавата", посочва Борисов, според публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет..

Не става ясно обаче в какви срокове ще се извършат проверките и какви действия ще предприема при сигнал за нередности министър-председателят, който в последни дни е взел на ръчно управление обществените поръчки при положение, че има толкова държавни органи, които да следят за контрола върху процедурите. Така се стигна до абсурда да бъдат спрени поръчки с обявен в обществото мотив "съмнения", представен пред участниците в тях или спечелилите ги фирми аргумент "липса на пари".

По-рано през деня вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира, че премиерът Бойко Борисов бил категоричен в решението си да контролира това, което се случва в държавата.

"Когато има съмнения, нещата трябва да се поправят", каза Бъчварова пред Нова телевизия, визирайки официалния мотив на правителството, че спира процедурите заради "витаещите съмнения" в обществото, че те са свързани с фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев.

Попитана за ситуацията около прекратената поръчка за строеж на предприятие за изработване на нови лични документи с прогнозна стойност близо половин милиард лева без ДДС, тя заяви, че правителството е взело такова решение, "защото са се появили нови факти, с които трябва да се съобразим".

Според актуализирания вариант на управляващите за изработване на лични документи, вместо ново предприятие, ще се използва печатницата на БНБ, откъдето са декларирали, че нямат нужда от част от техниката си за печатане. "С нея стойността на поръчката ще се намали", смята Бъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес