Премиерът нареди проверка на издадените за 5 г. български паспорти на чужденци

Сн. БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС да проверят всички издадени български паспорти на чужденци през последните пет години. 
 
"Премиерът е изискал резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок", съобщиха от правителствената пресслужба. 
 
Проверката идва няколко седмици, след като прокуратурата обяви, че е разкрила корупционна схема за издаването на български паспорти. 
 
Обвинения по случая получиха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и главният секретар на агенцията Красимир Томов. 
 
На мястото на Харалампиев бе назначен досегашният му заместник Димитър Владимиров, който е и основен свидетел по делото.
 
Харалампиев бе арестуван в края на октомври като лидер на организирана престъпна група (ОПГ), занимаваща се с вземане на подкупи и други престъпления. 
 
Той е обвинен за подкуп от 5000 евро и още пет случая, в които упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. 
 
Според разследващите парите са взимани главно за издаване на удостоверения за български произход на чужденци, които искат да вземат български паспорт.
 
Харалампиев бе от квотата на ВМРО – партията, която от години контролира ДАБЧ.
 
Проверката ще засегне и период, в който агенцията е била ръководена от дългогодишния член на ВМРО Борис Вангелов, който в момента е депутат, от Йордан Янев и от Ива Йорданова.
 
Разследващите разказаха още, че подкупи са давани по веригата на горе по две направления – когато кандидатите за гражданство действително имат български произход, но искат да ускорят умишлено забавената процедура, както и при кандидати, които нямат родословни корени в България. При втория случай цените били по-високи.
 
Сумите варирали от 5000 до 8000 евро за едно удостоверение, като от тях до ръководството на ДАБЧ достигали между 1000 и 1500 евро. Схемата включвала хора, които търсят "клиенти" най-вече в пограничните райони, както и посредници, свързващи кандидатите директно със служители на агенцията, включително с нейните шеф и главен секретар.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България