След като Калинка Пенчева нарече "селски глупак" мъж, снимал спящи полицаи

Премиерът нареди уволнението на говорителката на полицията във Варна

Бойко Борисов кръщава сина на Пенчева. Снимка: dariknews.bg

Два дни, след като говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева скандално нарече пред бТВ "селски глупак" Боян Боозов, заснел трима спящи по време на работа полицаи, премиерът Бойко Борисов нареди в четвъртък тя да бъде уволнена, съобщиха от правителствения пресцентър.

Мотивите за решението му са, че Пенчева си е позволила "недопустими квалификации като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството".

От съобщението не става ясно по каква причина е необходимо лично министър-председателят да се заема с уволнението на нисшестоящ служител във вътрешното министерство, при положение, че неин работодател се явява МВР шефът Цветан Цветанов.

Личният ангажимент на премиера Борисов към решаването на казуса би могъл да се обясни с факта, че покрай скандала публично бе разгласено, че той е бил кръстник на първородния син на Пенчева.

Въпреки че информация за поведението ѝ бе разпространена от всички родни медии още във вторник, реакция от Цветанов така и не последва. След като от правителствения прецсентър огласиха решението на Борисов, от МВР веднага побързаха да добавят, че със заповед на министъра срещу Пенчева е образувано дисциплинарно производство. Уточняват и, че за нарушението ѝ се предвижда наказание "уволнение".

Самата говорителка коментира пред радио "Фокус", че засега няма информация да е била освободена от поста си, като уточни, че в момента е в отпуск и се връща на работа следващата седмица. Прекият ѝ началник – шефът на полицията във Варна Тодор Иванов отказа да коментира случая, като също заяви, че няма информация за уволнението на Пенчева.

Както Mediapool съобщи във вторник варненецът Боян Боозов е бил привикан в местната полиция да дава обяснения защо е решил да снима спящите в патрулка трима униформени. След като тази информация бе разпространена и от останалите медии, Пенчева го определи като "селски глупак" и "самотен хулиган".

"Според мен, той е много самотен и очевидно иска да предизвиква някакво внимание. Аз не виждам нещо специално към него от страна на полицията", заяви още говорителката в интервю пред бТВ.

Снимката на Боозов е от 2 юли тази година на паркинг пред блок на ул. "Джеймс Баучер". Впоследствие кадърът предизвика значителен медиен интерес и бе показан от телевизии, вестници и електронни издания. От снимката се вижда ясно, че в колата има трима полицаи, двама на предните седалки и един отзад. И тримата спят.

По този повод от пресслужбата на областната дирекция на полицията във Варна заявиха още на другия ден, че инструкцията за патрулната дейност позволява на полицаите да правят 30-минутна почивка на всеки 12 часа и те могат да използват това време, както намерят за добре.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?