Премиерът нареди забраната за строежи в Балчик, Каварна и Шабла да бъде отменена

Протестиращи блокираха пътя между Българево и нос Калиакра

Снимка: Дарик радио

Премиерът Бойко Борисов нареди в събота на екоминистъра Нено Димов да отмени забраната за строителство, земеделска и риболовна дейност в района от село Тюленово до Балчик заради обявяването на новата защитена зона от европейската екомрежа "Натура 2000" – "Комплекс Калиакра".

Малко по-късно от Министерството на околната среда и водите потвърдиха, че Димов ще изпълни разпореждането на премиера и ще спре изпълнението на заповедта си.

До решението се стигна, след като в петък местни собственици на земи организираха протест, който ескалира до сблъсъци с полицията. В събота протестиращи блокираха за няколко часа пътя между село Българево и нос Калиакра.

Забраната бе въведена за срок от 2 години от министър Димов на 21 юли, за да се избегне налагането от Брюксел на ежедневна глоба за България и разрушаване на изградени шест ветропарка и едно голф игрище в региона, тъй като са били построени в нарушение на екозаконодателството.

Ситуацията възникна, след като срещу страната ни бяха заведени две дела още през 2008 г. заради 600 проекта, сред които къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България бе осъдена от Съда на Европейския съюз.

"Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави", обявиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС) в събота, прехвърляйки цялата отговорност за казуса на правителството на Огнян Герджиков и на тройната коалиция преди това.

Оттам посочиха още, че през 2006 г. кабинетът "Станишев" е възложил определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС. Именно това е довело и до неспазването на европейското законодателство, твърдят управляващите.

Борисов е възложил на Димов в неделя да се срещна с кметовете на Балчик, Каварна и Шабла, "за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления".

"Решението на премиера е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров", пише още в прессъобщението.

По нареждане на Борисов екоминистърът трябва да разговаря и с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, да го покани в България "и на място да се запознае с различните гледни точки", както и да се срещне с предствители на екоорганизациите, изготвили списъците с териториите по "Натура 2000".

"На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането. Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец", допълват от МС.

"През 2006-2007 г. беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна... Тогава правителството на БСП, ДПС и НДСВ възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в "Натура". Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 г. и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 г.", коментира Нено Димов пред Нова телевизия в събота.

По думите му "март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети".

Междувременно десетки собственици на земи в района отново излязоха на протест, обвинявайки управляващите, че не са обяснили какви точно компенсации се полагат на потърпевшите от забраната.

"Несправедливо е. Това е заради грешка, допусната от чиновници в министерството на околната среда и водите, които сега нямат смелост да признаят тази грешка. Ние настояваме за нова процедура", заяви кметът на Каварна Нина Ставрева, която подкрепя протестите.

Според нея хората са категорични и ще защитават интересите си на собственици докрай. Тя коментира, че те са били поставени пред свършен факт и всички разговори е трябвало да се случат преди много време, още преди обособяването на защитените зони, регламентирани в момента. Кметът на село Българево Георги Георгиев пък съобщи, че протестите временно ще спрат до срещата на местните кметове с екоминистъра. 

Споделяне

Още по темата

Още от България