Премиерът насърчи почистването на природния парк "Витоша"

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски участва в днешното почистване на природния парк "Витоша". Симеон Сакскобургготски, заедно с министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова, се качи до станцията "Голи връх" с открития драгалевски лифт и оттам слезе пеша до хижа "Алеко".

Според него по склоновете няма много боклуци, но е нужна грижовност и любов към природата. Трябва всички да се мобилизираме и да почистим Витоша, каза премиерът на дошлите журналисти. Той раздаде автографи на събралите се около него деца.

По думите на министър Арсенова се очаква близо 5000 души да се включат в акцията, организирана от Министерството на околната среда и водите. Радостна съм, че виждам толкова много хора, които проявяват висока екологична култура, каза Долорес Арсенова.

Около 9.00 часа започнаха да се събират първите ентусиасти, а към 10.30 часа около петстотин участници бяха събрали пред хижа "Алеко" огромен куп с отпадъци.

Всички, които имат желание да се включат в почистването, получават найлонови чували и ръкавици на изходните пунктове, които са при хижа "Алеко", на долните станции на симеоновския и драгалевския лифт. За участниците в кампанията двата лифта работят безплатно.

"Озеленяване"ЕАД започна да извозва събраните отпадъци. При други подобни кампании боклуците се разпиляваха отново, защото нямаше кой да ги извози до сметищата, припомниха от екоминистерството.

Почистването на "Витоша" е по повод Световния ден на околната среда - 5 юни. Проявата е продължение на националната кампания на екоминистерството за чиста околна среда - "Да започнем! Сега!".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?