Премиерът насърчи проверки всякакви в БНР – и от парламента, и от Сметната палата

Извикали линейка в радиото за Светослав Костов, прилошало му

Премиерът насърчи проверки всякакви в БНР – и от парламента, и от Сметната палата

В пореден опит да се разграничи от кризата в БНР, премиерът Бойко Борисов прие да се създаде поисканата от социалистите временна парламентарна анкетна комисия за проверка на твърденията за оказван натиск над генералния директор Светослав Костов и журналисти от общественото радио. "Нещо повече – пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега. Това ще предложа в момента", заяви премиерът в петък пред журналисти в НС.

Малко преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи временна анкетна комисия да нищи скандала, а Борисов призова групата на ГЕРБ "да се присъедини веднага към това решение".

Подобни комисии обаче практически не водят до резултати, а единствено излизат с доклади, които нямат никаква сила.

Попитан дали ще поиска разпечатките от разговорите на шефа на БНР Светослав Костов, за да се разбере кой е искал да бъде отстранена журналистката Силвия Великова, Борисов отговори: "Прокуратурата е независим орган, кой съм аз да се меся".

Междувременно в БНР е била извикана линейка за генералния директор му е прилошало. Била му е оказа медицинска помощ на място. Състоянието му не изисквало откарване в болница и не е животозастрашаващо, съобщава БНР.

Костов е в центъра на скандала около опита за налагане на цензура в БНР и безпрецедентното няколкочасово замлъкване на "Хоризонт" миналата седмица, с които в момента се занимават прокуратурата, ДАНС, Съветът за електронни медии (СЕМ) и медийната комисия в парламента. Кризата избухна след като генералният директор предизвика свалянето от ефир на Силвия Великова и отстраняването ѝ от съдебния ресор, за да не отразява събитията около избора на Иван Гешев за главен прокурор. След надигналия се бунт в БНР срещу това решение, Великова бе върната в ефир, но пък от там изчезна сигналът на "Хоризонт".

Редколегията на "Хоризонт" и самата Великова изложиха преди ден пред СЕМ цялата хронология на оказвания по веригата натиск за отстраняване на журналистката, включително думите на Костов, че четирима души му се обаждали да го предупредят, че ако не свали Великова от ефир, децата му ще гладуват. Журналистите поискаха оставката на Костов, който обаче отказва да си я подаде, а СЕМ прехвърли към прокуратурата да провери твърденията на цензура, натиск и физически заплахи.

Цацаров: Реакцията трябва да е и на СЕМ, и на хората, които го назначават

По този повод главният прокурор Сотир Цацаров коментира в четвъртък вечерта, че основната реакция би трябвало да е на медийния регулатор и политиците, които са го избрали.

"Ние ще свършим нашата работа, доколкото е налице престъпление. Ако има посегателство върху свободата на словото, реакцията срещу това, а тя безусловно трябва да бъде твърда, не може да се изчерпи само с нашата реакция, трябва да бъде реакция на СЕМ, на хората, които назначават СЕМ, на самите журналисти, и форма на реакция на самата политическа класа", каза Цацаров.

За "главанаците"

Борисов обясни и изказването си от миналата седмица по повод освобождаването на Великова, когато каза "как може тия главанаци да направят такова нещо":

"Някой път и аз като един бивш спортист понякога използвам думи, които после малко си преглъщам, ама така ми дойде вътрешно. Действително съм възмутен от това, което са направили. Затова Сметната палата ще влезе. Убеден съм, че прокуратурата ще намери виновника".

Той обаче отказа да каже кой според него извършва "саботаж срещу правителството" с кризата в БНР.

"Нямам общо с този скандал", повтори отново Борисов. Добави, че "за радост" дори не познава генералният директор на БНР, не го е чувал и не е разговарял никога с него. "Парламентарната група гласува членовете на СЕМ, а те - ръководителят на радиото", поясни Борисов.

От коментара му не се разбра по какъв начин Сметната палата ще съдейства да се установи кой оказва натиск върху БНР и кой е отговорен за временното прекъсване на сигнала на "Хоризонт". По принцип Сметната палата е задължена да одитира БНР и прави това както е предвидено по закон.

"Мнозинството в СЕМ е функция на ГЕРБ"

"Властта се опитва да замаже проблемите и да ги прехвърли на технологично равнище", каза по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ мнозинството от членовете на СЕМ са посочени от ГЕРБ, а съветът е този, който избира генералния директор на общественото радио.

И тъй като мнозинството в СЕМ е функция на ГЕРБ, са неприемливи твърденията на премиера, че скандалите в БНР са саботаж срещу правителството, подчерта Нинова.

"Не знам кой при тях е главанакът, но нека не ни правят всички нас на главанаци", каза тя. Допълни, че ГЕРБ ще покаже желание да разкрие истината в БНР, ако подкрепи искането за парламентарна проверка на скандала.

С решението на СЕМ да поиска от прокуратурата да провери твърденията за цензура и натиск в БНР, казусът на практика се връща там, откъдето започна – в прокуратурата. Журналисти от БНР казват, че натискът е бил Великова да бъде свалена от ефир до избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България