mediapool.bg Ти си това, което четеш

Премиерът не бил реабилитирал Т. Живков, а само колко много било построено тогава

18:36 | 14 ноември 2010 | 54 коментара
Външният министър Николай Младенов не смята, че премиерът Бойко Борисов е направил гаф с неотдавнашното си изявление за Тодор Живков, което предизвика обвинения на Синята опозиция, че лидерът на ГЕРБ реабилитира комунистическия ръководител.

Думите на Борисов бяха: “Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство".

Николай Младенов коментира в неделя пред БНР, че фигурата на Тодор Живков "символизира един период на тотален застой в нашето общество, който фактически извежда България от мястото, на което тя можеше да се развива, ако не бяха дошли съветските войски 1944 г. и ако не бяха ни инсталирали един режим, който изтреби българската интелигенция след края на Втората световна война".

На въпрос дали казаното от Бойко Борисов е гаф, Младенов отговори: "Не, това, което министър-председателят каза, е, че много е било построено през този период, което е факт. Същевременно е факт, че и в Гърция е било построено доста през същия този период. Факт обаче е, че през последните 20 години изключително малко е построено в България...Съжалявам, че го казвам по този начин, но мисля, че това всички го виждаме."

Като направим реформите, хората ще ги оценят по достойнство

Николай Младенов не се притеснява, че едновремешните му съпартийци от Синята коалиция се заканват да оттеглят подкрепата си от правителството на ГЕРБ, защото не могат да са гарант за отсъстващи реформи.

Такава позиция залегна в политическа резолюция на Националното събрание на ДСБ.

Петър Москов, член на ръководството на ДСБ, разясни пред БНР: "Не може, при положение че на ценностно ниво се реабилитира режима на Живков, че на административно ниво не е осъществено нито едно завършено реформаторско действие и че на ниво външна политика се засилва зависимостта ни от Русия, всъщност ние да продължаваме да се явяваме като гарант и да показваме на здравомислещата общественост, че се върши нещо, което в крайна сметка си заслужава да бъде подкрепяно. Всъщност равняването по постиженията на Живковия режим е стъпка в много грешна посока."

"Не ме притеснява, защото знам какви са плановете на правителството, знам намеренията, които имаме именно за реформи в ключови сектори на обществото. И съм сигурен, че когато те се реализират, хората ще ги оценят по достойнство", отвърна Николай Младенов.

"Димка" срещу Цветанов

"Престъпността не надделява и не потопява усилията на този кабинет. Това, което затруднява усилията на този кабинет, е наистина 20-годишното затлачване на проблеми и на нерешаване на проблеми", добави той.

Като "цялостна, подготвена, реализирана димка" той определи обвиненията и комроматите срещу вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него тази "димка" е пусната, "за да се наруши доверието в един човек, който в последната една година и половина ежедневно работи, за да се реализират тези приоритети, които хората искат да видят".

Атаките са насочени към министъра, "който се опитва да направи нещо и да реши тези проблеми, който се бори с наследените договори от "Сименс", който се опитва да възстанови изграждането на системата за издаване на паспорти, която беше безкрайно забавена заради проблемите на предното правителство, който се опитва да сложи някакъв контрол върху границите, за да не изглеждаме като някакви смешници, кандидатствайки за членството си в Шенген", каза Николай Младенов.

"И ако има нещо, срещу което някой ден в България някой трябва да въстане, това е 20-годишното формиране на обществено мнение, управление със слухове, със страхове, с конспиративни теории и т.н.", настоя министърът.

Изявлението на Борисов - проблем за Европа

Също в неделя евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски обсъди в лидерите на коалицията тяхното писмо до председателя на Европейската народна партия (ЕНП) във връзка с изявлението на Борисов за Тодор Живков.

Тази тема е особено сериозна и за Европа като цяло, защото става въпрос за опит за реабилитация и ревизия на режима на Тодор Живков, каза пред БНР Надежда Нейнски.

Смисълът на това писмо не е опит за критика към правителството, това е принципен въпрос, който засяга нещо, което е дълбоко свързано с Европа, поясни тя.

В Европа нито един политически лидер, дори и от Русия, не си е позволявал подобен опит за реабилитация, заяви евродепуатът.

ДСБ: Не приемаме реабилитация на комунистическото минало

"Много ми се иска това да са случайно изтървани думи, въпреки че когато си на позиция министър-председател, няма случайно изтървано изречение", коментира Петър Москов от ДСБ.

"Да говориш това, означава всъщност да се отречеш от всичко, което си говорил преди изборите, че си. Това Синята коалиция не е направила и няма да допусне да бъде гарант на някой, който го е направил", изтъкна той.

В отговор на въпрос той допусна, че с подобни послания Борисов се опитва да запази лявата периферия на хората, които са гласували за него. "Но да говори за това, че на свобода животът е труден, несигурен и за тази цел е хубаво всички заедно да се върнем в затвора, където ни хранят редовно и ни сменят чаршафите, не е ценност, която може да бъде споделяна, независимо от целта електорална, която си поставя Борисов в тази връзка. Има неща, които не могат да бъдат казвани, дори не могат да бъдат мислени от човек, който има претенцията за дясно мислещ", изтъкна Петър Москов.

По думите му тук не става въпрос просто за някакви думи. "Тук става въпрос за реабилитация на 45-годишното минало на България, от което всички, мисля че това беше един от малкото консенсуси, дори и БСП се отрича", припомни той.

"ДСБ и Синята коалиция формират около 300 хиляди души, които стоят зад тези ценности. Тези 300 хиляди души не могат и не искат да чуват това, че еталон за днешното управление е режимът на Тодор Живков. Нека да са малко, хубаво е, че ги има", каза Москов.

Още по темата
Още от България