Премиерът не иска да става президент – отговорностите били малко

"Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие"

Премиерът Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, защото този пост има твърде малко отговорности. Това коментира в петък министър-председателя в отговор на призива, който му отправиха преди ден лидерите на БСП и ДСБ Корнелия Нинова и Радан Кънев.

"Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам", заяви Борисов в Бургас, където присъства на учението "Бриз 2016".

Другият му аргумент да откаже предизвикателството на политическите му опоненти са ангажиментите, които е поел като премиера към коалиционните си партньори в правителството.

"Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие", допълни Борисов.

По думите му ГЕРБ никога не съобразява своите кандидати с това кои са наминациите на останалите партии. В този ред на мисли той посъветва всеки да гледа своята организация и да издига възможно най-добрия кандидат.

"Ако Корнелия Нинова се кандидатира и спечели, първият, който ще я поздрави, ще съм аз. И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията ѝ стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии", заяви още Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Преди ден той се закани, че ако ГЕРБ загуби президентския вот, той веднага ще подаде оставка, за да предизвика предсрочни парламентарни избори. В петък пък коментира, че предстоящите през октомври избори за държавен глава ще бъдат своеобразен вот на доверие или недоверие към кабинета.

"Ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направим след разговори по между си. Ако обаче представянето е лошо, нямаме право да бъдем управляваща партия или коалиция", добави Борисов.

Учението БРИЗ се провежда от седмица и включва широк спектър задачи – овладяване на кризи, антитеростични действия, реакция след терористично нападение, гасене на пожар, оказване на помощ на населението. Два от епизодите в учението са свързани с реакция на мигрантски поток, обяви командващият Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. В двадесетото учение БРИЗ участват 27 правителствени и неправителствени организации.

По-късно в петък премиерът откри нов пътен възел в Бургaс, който извежда автомобилния трафик от вътрешността на страната към южното Черноморие. По думите му новият обходен път е важен за хората и чрез него ще се развива туризмът.

На церемонията кметът на Бургас Димитър Николов каза, че инвестицията е на стойност 23 милиона лева, 20 милиона от които са предоставени от правителството, а останалите 3 милиона – от общинския бюджет. Той информира още, че през последните години повече от 145 тежки катастрофи са станали в Бургас заради това, че трафикът за южното Черноморие е минавал през централните градски булеварди.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?