Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът не изключи предварителни избори с РБ за кандидат-президент

Коментари за "най-тихите избори", "тая идиотщина" с ОИК, за жените на социалистите, отношенията с Русия, стомашните разстройства...

14 коментара
Снимка: БГНЕС

"Склонен съм на всякакви варианти. И това е възможно”, заяви премиерът Бойко Борисов
в отговор на въпрос възможно ли е ГЕРБ да се яви на предварителни избори с Реформаторския блок за определяне на обща президентска кандидатура догодина.

"Най-малко ме интересуват сега президентските избори. Имаме си президент, той си върши работата", коментира веднага след това Борисов, който в петък даде пространно интервю пред БНТ.

Подобно на президента Росен Плавнелиев, и той заподозря организирани действия срещу местните избори.

"Няколко неща съвпаднаха, и това не е случайно", каза той и започна с Волен Сидеров. От коментара му се разбра, че двамата са се виждали няколко пъти през последния месец.

"Първо Волен Сидеров, с който в последния месец сме се виждали няколко пъти, почерпи за сина си, изведнъж нещо стана с него и сякаш не беше същия човек. Само преди 10 дни беше в моя кабинет, поздрави ме за изборите, нито говореше за мафия, надявам се да се съвземе, защото не е приятно. После хакерската атака, организирана от вънка, да влязат в тея три институции за да блокират сайтовете. Да не говорим за разни позиви и листовки, които се опитаха да разпространят", избори министър-председателят.

В петък, последния възможен ден за кампания преди втория тур на изборите в неделя, той засегна разнообразни теми - от фекалиите по българското Черноморие, през мястото на левицата в българската политиката до "искреното му желание" да "подари" кмет на Реформаторския блок в Плевен.

Той се похвали, че дори без да участва в кампанията (според него прерязването на ленти и всекидневното откриването на обекти не е кампания -бел.ред), "хората образованите и интелигентните" са гласували за ГЕРБ. Борисов посъветва БСП да се променят, за "да се сборят за първото място", а не да "бъдат на половин процент пред ДПС" и разказа, че дясноцентристкото му правителство е взело "най-качествените хора от лявото - Калфин и Кунева".

Миков дори не си надъхва електората да се сбие с нас, да се сбори за по-добър резултат

"Това, че за местната власт гласуваха за нашите кметове – казаха, че сме били отговорни", коментира той.

"С цялото ми уважение към Мишо Миков, навсякъде казва, че са втори. Той дори не си надъхва електората да се сбие с нас, да се сбори на изборите за по-добър резултат. Изборите толкова бяха предопределени, че нито сме се хвалили - само излязох и поздравих всички политически партии”, посочи Борисов.

Според него ГЕРБ винаги е била силна на местно равнище. "Кметовете на ГЕРБ бяхме с най-висок успех. Въпреки костинбродските истории, нашите кметове бяха без алтернатива. ГЕРБ за ужас на БСП си направи кадри. Даже с Първаонв се видяхме вчера и ме пита откъде ги намирам тези. Той е добър апаратчик, 10 години е бил президент”, каза още Борисов.

По думите му, той искрено желаел БСП да "могат да си вземат някой град" на балотажа. Борисов също така настоява и за сила битка за президентските и парламентарните избори.

"Най--приятелски съвет давам на Миши Миков - ние искаме да има силна левица, сложете нови хора", призова Борисов.

За слабия резултат на БСП: "Те във блока бе, жените им не искат да гласуват за тях"

Приказките на лидера на БСП Михаил Миков, че това били "най-мръсните избори", нямат общо с истината, продължи той. "Аз дори не участвах в тези избори. Нека само си спомнят какво направиха в Костинброд", каза още Борисов.

"Липсата на амбиция дори предопределя изборите. Ако можеше, Плевен бих го подарил на реформаторите. Бях готов да оттегля кандидата за Плевен, само да вземат да имат и те кметове. Само да спечелят, дано са спокойни."

"На Миков бих му казал нещо от моя опит. На миналите избори победихме, но аз използвах времето в опозиция и си разчистих партията. От изпълнителната комисия смених половината, от областните управители - също. Бих го посъветвал това да направи. На тях им пожелавам успех, истински им пожелавам да си вземат някой град", каза Борисов.

"Най-кротките, най-тихите избори" и изведнъж "тая идиотщина" с ОИК

Премиерът отчете, че проблемите на вота дошли от това, че бил тежък за броене. Освен многото бюлетини той изтъкна и това, че изборните книжа се сгъвали трудно.

По отношение на поисканата от него и впоследствие подадена оставка на председателя на ОИК – София Диляна Иванова, той посочи, че за съжаление, това е трябвало да стане по-рано: "За съжаление това трябваше да стане още в понеделник. Тая идиотщина, извинавам се за израза, която се случи... даже не ѝ знам името, щом ГЕРБ сме я назначили, трябва да се махне".

"Дето се вика най-кротките, най-тихите избори, изведнъж с една глупост, с това, че 19 човека ще броят 1500 секции, доведоха до този резултат...", добави той.

"Самите вие казвахте, че няма предизборната кампания. Нямаше желание за битка изобщо. Изведнъж с една абсолютна глупост, заложена е в самия закон", коментира Борисов хаоса и изтощителното чакане при приемането на протоколите в София.

Преди години съм казал, че такъв е материалът, коментира Борисов въпрос на водещия Димитър Цонев за голямото количество сгрешени бюлетини, припомняйки прословутата си реплика за лошия човешки материал, дадена пред българи в Чикаго през 2009 г.

"Едно време, когато казах, че с това разполагаме в държавата, това сме. Какво не знаят хората? Не знаят какво е преференция? Знае се, че ако някой ти харесва от кръгчето, ще му сложиш тикче. Нека да тълкуваме така нещата, но аз мисля, че няма как да се объркаш ако си грамотен човек. Пише партия, пише всичко. То е написано. Имаме задължително средно образование, би трябвало всеки да може да прочете”, каза още премиерът по повод критиките, че бюлетините били сложни.

Препотвърдената коалиция и желание за "подарък" на кметове

С обобщението, че "големият успех е постигнат" с това, че е "управляващата коалиция е препотвърдена", министър-председателят се прехвърли на отношенията с коалиционните партньори.

Той първо отбеляза, че е "прибрал в дясното правителство" най-качествените хора от левия спектър, визирайки Меглена Кунева и Ивайло Калфин. След това обаче обаче обясни, че лидерът на АБВ Георги Първанов няма да получи оставките на министрите на външните работи и отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев от Реформаторския блок (РБ).

"Няма да ги получи. "Не” е "не” и "да” е "да”, каза Борисов.

За утеха на Първанов добави, че ГЕРБ и АБВ работят заедно добре, например реформата на Ивайло Калфин в социалната политика върви добре, а на балотажа в Мездра кандидатът на АБВ ще получи подкрепа, докато в Шумен – обратното.

Накрая, за да подчертае добрите си отношения с Реформаторския блок, Борисов каза, че ако зависело него, щял да "подари" кмет на РБ в Плевен. "Бях готов да оттегля и много други, само да имат и те кметове", допълни той. По думите му обаче не можел да натиска партията си. След първия тур на изборите в Плевен кандидатът на РБ води срещу претендента от ГЕРБ, който управлява града един мандат.

За ремонта на МиГ-овете в Полша

Попитан дали не се притеснява, че договорът за ремонта на руските изтребители в Полша може да предизвика нови проблеми с Москва, Борисов коментира, че преследвал единствено държавния интерес и затова му се сърдели и от Русия, и от САЩ.

Той даде да се разбере, че отговорността за ремонта на МиГ-овете в Полша няма да е негова:

"Нито съм пилот, нито разбирам, аз приех да осигуря финансиране, всеки си носи своята отговорност”.

Запитан не се ли притеснява от реакцията на Русия, Борисов даде пример с колата на водещия, която е германска. "Е, ако ми я дадете след предаването да я карам, Германия ще ви съди ли? Нали сте я платили”, попита той.

За Русия и САЩ : Едните ми дават най-скъп газ, а другите - най-скъп ток

В коментар за отношенията с Русия и САЩ, Борисов обобщи: "Едните ми дават най-скъп газ, а другите най-скъп ток, а като им кажеш – обидени".

Попитан дали си е оправил отношенията с външния министър на Русия Сергей Лавров министър-председателят каза: "Нямам какво да си оправям отношенията с него. Моят интерес е българите да получават най-евтиния газ и най-евтиния нефт. Ласкае ме, че ме чете и ме коментира, значи в неговите очи, колкото съм малък, мога да го подразня”.

На въпрос дали руските въздушни удари в Сирия ще помогнат за по-бързо решаване на кризата там, Борисов заяви: "Какви ракети и снаряди ще те бият от въздуха, няма значение”.

Според него вече е международно признато, че България си пази границите, останало само малко да хващаме бежанци във вътрешността на страната.

"Триста хиляди! Като ги бият с ракети ще бягат хората”, поясни той.

Според него ЕС не планира да се изгради зона на Балканите, която да задържа мигрантите:
"Няма такова нещо. Това бяха зловредни слухове, по Враца ги пускат, че съм се договорил да дойдат 100 000 бежанци. Ние насила не можем да ги държим. По 7 пъти ги залавяме и ги връщаме в лагерите. Те не искат в България, искат в Швейцария и Швеция, искат на Жаневското езеро, там им се живее".

Съдии и прокурори благодарили с обаждания и есемеси за по-големия си бюджет

По повод одобрения от правителството по-рано в петък рекорден бюджет за съдебната власт в размер на 518 млн. лева за 2016 г., Борисов заяви, че вече започнал да получава благодарствени обаждания и есемеси от съдии и прокурори.

"Очакваме от съдии и прокурори да работят по-добре, за да се отървем от мониторинга на ЕК", добави премиерът, подчертавайки, че "просто те са абсолютно независима институция" и изпълнителната власт не можела да им влияе.

По отношение на приетия от кабинета законопроект за държавния бюджет, той коментира, че "пак се говорят много лъжи" от политическите опоненти.

Всичко под нулата прави дълг

"Добрият финансов министър прави бюджетния дефицит на нула, защото всичко над нулата прави дълг. При (Симеон) Дянков им оставихме 0.45 (на БСП и ДПС – бел.ред.), само за една година дефицитът стана 3.8", продължи премиерът, отбелязвайки за пореден път, че управлението на кабинета "Орешарски" било "безумно".

Като пример в тази посока той посочи решението да бъдат увеличени полицейските заплати с общо 220 млн. лева "без да има финансова обосновка". Борисов се възмути защо нямало обвинения по този въпрос без да уточни дали е очаквал прокуратурата да подведе под отговорност бившите министри на финансите и вътрешните работи Петър Чобанов и Цветлин Йовчев.

"Енергетиката – това е тресавище, насадено от 20 години"

Запитан с какви мотиви е уволнил зам.-министъра на енергетиката Антон Павлов, премиерът заяви, че не бил доволен от работата му.

"Единственият риск за правителството е в енергетиката. Три млрд. и 800 млн. лева е дефицитът, който заварихме в НЕК. Във всички други министерства виждам програма, а в енергетиката такова нещо не виждам. Бил на Витоша, какво прави на Витоша в петък, не го и дочаках да ми каже", иронично добави той.

По думите му "енергетиката – това е тресавище, насадено от 20 години с АЕЦ "Белене", "Цанков камък", американски централи, какво ли не, такъв батак съм наследил в енергетиката".

Това са 4 хил. тона на месец фекалии в един залив. До вчера се изливаха в морето.

В коментарите си премиерът неминуемо стигна до откритата преди ден в Равда пречиствателна станция, която ще обслужва курортите между Ахелой и Свети Влас."От догодина хората ще ходят и ще се връщат (до Черноморието - бел.ред) без стомашни разстройства", заключи той.

"Това са 4 хил. тона на месец фекалии в един залив. До вчера се изливаха в морето", описа премиерът ситуацията на най-големия курорт - Слънчев бряг.

Варнеци знаят, че ще им направя магистрала "Хемус", щом съм обещал, продължи Борисов за плановете в областта на инфраструкутрата.

Премиерът и министрите нямат имунитет, а нашата работа е не по-малко опасна

Междувременно министър-председателят успя да обговори и темата с евентуалните конституционни промени, които да ограничат депутатския имунитет.

"Премиерът няма имунитет и министрите нямат имунитет. Мисля, че нашата работа не е по-малко опасна", каза той.

Според него депутатите в парламента трябва да имат свобода – да могат да говорят. "1000 % неприкосновени трябва да бъдат”, коментира Борисов и изтъкна, че в обществото те трябва да бъдат с поведението си за пример. Според него обаче извън парламента народните представители трябва да се държат като всеки обикновен гражданин. Такава е тезата на ГЕРБ, залегнала в проекта им за ограничаване на депутатския имунитет след актуалните изцепки на Волен Сидеров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. lubobansko12
  #14

  Имаме си много добър президент. Референдума потвърди, че Росен Плевнелиев има много по-голяма, достатъчно голяма подкрепа, отколкото платените медии и руската пета колона внушават. Вместо да се впускат в нови боричкания, ГЕРБ и РБ да вземат да застанат зад него и се съсредоточат върху управлението на страната и реформите..Борисов ще допусне голяма грешка ако се поблазни да става президент. Първо, министър председателския пост му дава по-големи възможности, във всяко отношение. Второ, следването на

 2. Boriana Boneva
  #13

  talia толкова си далеч от истината, колкото си близо до злобата и примитивното заяждане. Ако в твоя дух трябва да ти направя портрет ще кажа че си дебела, грозновата, говориш на висок глас, не слушаш другите какво казват, защото изключително цениш потока от думи, които се надпреварва да се излива от устата ти. Разчиташ на само на полезни връзки и презираш половината човечество. Ако изобщо под Талия се крие жена. Но ако си МЪЖ -още по зле. Характеристика няма да правя, че да замърсявам сайта. Но ти сигурно нито така изглеждаш, нито си такава/такъв. Просто влязох в стила ти.

 3. tibia
  #12

  филт, дамата пише и в офнюз. Всеки психолог ще каже, че честата употреба на интелигентни и образовани, говорят за липсата им. Тя е на средна възраст, без висше образование, може би безработна, има свободно време, самотна и подтисната. Няма своя среда, но е убедена, че е лицето и душата на сайт, близък до ДСБ, където ако я оценят, ще се сдобие с желаното. Писането не е терапия, то по-скоро я ожесточава. Като й отговаряш, подсилваш делюциите й, а това е вредно. Извинявам се за намесата!

 4. Stanimir Petrov
  #11

  А геополитическата ни ориентация трябва незабавно да се ревизира. Вече и на слепите и глухите им е ясно, че тя ни води към унищожение.

 5. Stanimir Petrov
  #10

  Изборите не вършат никаква работа, когато нямаш възможност за избор. Крайно време е след 25 години игра на \"тука има, тука нема\" народът да осъзнае, че го правят на идиот и че трябва той да си прави политическите партии и организации, а не да му ги правят \"отгоре\" дегенерати с тежък, криминален манталитет.

 6. filt
  #9

  Боряна, не си в позиция да оценяваш, кой е умен. Имам европейско образование и съм работил доста време в Европа. Конете с капаци не четат профила на избирателите и си приписват въображаем интелект и говорят лъжи. Като "академичен човек" знаеш, че в тези среди гъмжи от доносници, комунисти и откровени неграмотници. Така че по-полека с оценките. И коя си ти, че да съдиш младото поколение. Можеш само да се учиш от него и да му благодариш, че ни изкарва от блатото. Не се прави на върховен съдник. Далече си от това да даваш акъл, като че ли го имаш в излишък. Но всеки има право на мнение. И глас народен, глас божи.

 7. Boriana Boneva
  #8

  filt дали да ти кажа косвено че си неумен (за прякото сам се сети) или да ти го докажа. Това че печелят в гол. градове е факт, но той не показва колко са интелигентни и образовани тези които гласуват. Е разбира се ако не са завършили НБУ, или някое провиц. университетче и филиалче напр. Горна Малина или там където са. Младите днес уви завършват масово в тези т. н. университети и изнесени факултети, а като академичен човек ще ти кажа, че стоката (м'атриала) е много зле. Средно между висше и рабфак. Ама ако ги изгониш, няма пари. А иначе си баш комунист. Който не е с ГЕРБ е против ГЕРБ. Хайде друм, че ми втръсна да говоря с глу...пци. Имам си работа.

 8. filt
  #7

  Боряна, всичките тези приказки са опит за създаване на паралелна действителност. Социологически проучвания показват съвсем ясно кой за кого гласува. Познаваш 15-20- 30 души и съчиняваш. ГЕРБ има превъзходство при образованите и младите. Като бивш избирател на СДС и ДСБ, смятам, че там ръководят вредни индивиди, които наливат вода в мелницата на БСП, което е абсолютно неприемливо. Виж къде са бившите ръководители. За интелигентност да не говорим. Кой печели в големите градове? Да не би сектата от коне с капаци?

 9. tibia
  #6

  Значи "всичко над нулата" е дълг. Грешка е и май не е нарочно. Борисов е на точното място, в точното време. За много хора е вреден, защото умее да побеждава. Съгласна съм с filt. Борисов е възможност, не е пречка. Той разчиства пътя на десницата и това дразни много хора. Лошото е, че не всички са червени. Мечтаех си за БСП в днешния й вид и се случи. Той го направи. Факт!

 10. Boriana Boneva
  #5

  този под мен избирател на ГЕРБ вероятно е оценил че принадлежи към така описаните избиратели на Боко. Аз пък съдя не по него, а по тези които познавам. Вярно едната е образована, но некултурна. Връх на интереса й е чалгата. Другата е възпитана но простовата, трима са чисти простаци, от които един с инжинерно. За тия с личен интерес (бизнесче, далаверка) не говоря. Около мен обаче избирателите на ДСБ са само интелигентни и образовани хора, с добра култура и положение. С една дума всичките ми приятели

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.