Премиерът не намери време да свика Съвета по сигурност

Провали се заседанието на Съвета по сигурността към премиера, което трябваше да се състои преди петъчния дебат за престъпността в парламента. Съветът трябваше да обсъди конкретни мерки, провокирани от ескалацията от взривове, убийства и стрелби на оживени места. Според обясненията, Симеон не успял да намери време, и то в деня когато съседна Турция бе разтърсена от нова серия атентати, предизвикали реакцията на всички световни лидери, а МВР и Външно министерство непрекъснато обясняваха какви мерки взимат за сигурността в България. По този повод депутатът от ОДС Йордан Бакалов упрекна Сакскобургготски, че 6 месеца вече не свиква Съвета по сигурността.

По думите на правителствения говорител Димитър Цонев заседанието на Съвета по сигурността не се е състояло, тъй като "вероятно не е намерен промеждутък" в програмата на министър-председателя.

Вчера говорителят съобщи, че дневният ред на съвета е готов и той ще бъде свикан, ако се намери пролука в програмата на Симеон Сакскобургготски.

На съвещанието вътрешният министър Георги Петканов трябваше да докладва какво е състоянието на престъпността и какви мерки ще вземе МВР за противодействие на бандитите.

Убеден съм, че Съветът по сигурността ще вземе мерки, свързани с координацията между отделните части на изпълнителната и на съдебната власт, каза Цонев още в понеделник.

До момента единствено депутатите от ПГ на НДСВ и от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред намериха време да обсъждат проблема с министъра и с професионалното ръководство на МВР.

Симеон Сакскобурготски ще присъства утре на дебата за престъпността в парламента, увери правителственият говорител. Вчера участието му бе под въпрос.

Дебатът в парламента е по искане на дясната опозиция, според която премиерът няма политическа воля за борба с организираната престъпност. Миналия петък премиерът обяви, че престъпленията, които зачестиха застрашавали самите престъпници, но не и обикновените граждани.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?