Премиерът не отговори на ДСБ какви мерки взима ДАНС за паравоенните отряди

"Май не самите "вълци", а посрещачите са по-големият проблем"

"Май не самите "вълци" (близкият до руския президент Владимир Путин мотоклуб "Нощните вълци – бел.ред.), а посрещачите са по-големият проблем. И неслучайно те бяха задържани, глобени... А и миналата седмица ръководството на ДАНС беше в парламента, дадоха данни какво се прави и как тези групи се наблюдават." Това бе лаконичният отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос от ДСБ каква е политиката на ДАНС по отношение на паравоенните отряди като "Български войнски съюз Васил Левски" и БНО "Шипка", които провеждат тактически учения у нас, а миналата седмица нападнаха и протестиращи срещу "Нощните вълци" в Бургас.

Депутатите Радан Кънев, Атанас Атанасов и Борис Станимиров внесоха питането си още миналия четвъртък, но парламентарният председател Цецка Цачева не го допусна, защото това било тема от компетентността на МВР. Тя обаче разреши въпросът да бъде зададен по време на блиц контрола в сряда.

По думите на Борисов службите за сигурност обсъдили ситуацията, преди решението "Нощните вълци" да бъдат допуснати в страната, като част от похода им "Славянски свят 2016". Той уточни, че управляващите не искали да спират близките до Кремъл рокери, за да не добавят "черни краски" в отношенията ни с Русия.

Наскоро германският в. "Билд" публикува журналистическо разследване, потвърдено от източници в немските специални служби, че във финансирането на "Нощните вълци" участват хора от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на руската армия, от руската отбранителна промишленост, а също среди от организираната престъпност. Спред експерти приближеният до Путин рокерски клуб е задействан в хибридната политика на Русия спрямо Запада.

Българският премиер обаче предпочете да омаловажи и размие темата с иронични забележки.

"Аз повече се притеснявах тези вълци да не ги срещне г-н Местан с неговия точен мерник", каза той, визирайки ловните занимания на бившия председател на ДПС и настоящ лидер на ДОСТ.

Борисов така и не разясни какви мерки взимат службите за сигурност по отношение на дейността на подобни паравоенни формирования у нас. От конкретен отговор избягаха миналата седмица и председателят на ДАНС Димитър Георгиев, и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

"Аз съм виждал и на Бузлуджа да е веят знамена от старо време, но не ги арестуваме... Ако се арестуваме за всяка една проява...", продължи Борисов, опитвайки се да внуши, че "Нощните вълци" са нещо толкова безобидно като комунистическите и партизански байраци, развявани на червените събори.

Последва настояване от Атанасов да се провери кои са инструкторите на тези паравоенни организации, с какво се занимават и кой пуска тях на територията на страната. По думите му е ясно, че и акцията с "Нощните вълци", и призивите им за обединение на славяните, са част от външната политика на Русия на Балканите.

"Няма противодействие на българската държава... Тезата на Борис III "винаги с Германия, никога срещу Русия" не го доведе до добър край. Тези граждани, които са в услуга на чужди интереси, трябва да получат своето", заяви бившият шеф на контраразузнаването.

Родители на деца, посрещали "Нощните вълци", не знаели за проявата

Преди дни стана ясно, че част от родителите на децата в народни носии, които бяха докарани пред храм-паметника "Св. Александър Невски" да посрещнат "Нощните вълци", изобщо не са знаели за тази проява.

"Дъщеря ми е на 12 години. След този случай е травмирана. В понеделник се срещам с адвокат и ще обсъдим как можем да си потърсим правата", коментира пред "Клуб Z" Георги Лазаров, който е баща на едно от момичетата.

По думите му с децата е било злоупотребено и са заведени на място, което е било опасно. Дъщеря му живее в Самоков и заедно с още две момичета всяка събота и неделя пътували до Дупница, за да играят народни танци във фолклорния ансамбъл "Рила". Ходели често на мероприятия – сватби, телевизионни участия, концерти. Ръководител на ансамбъла е хореографът Кирил Амбарков.

"Миналата неделя им казал, че в 10:30 ч в петък ще бъдат на "Св. Александър Невски". Аз знаех за протестите заради "Нощните вълци" и му казах на детето, че там ще бъде опасно. Но вярвах, че учителят е нормален и няма да направи нищо лошо с децата. После детето ми каза, че щели да ходят на сватба", разказа още Лазаров.

Въпросният хореограф потвърди за случая, добавяйки, че не знаел кой точно организира събитието, защото бил нает от жена с името Мадлен. Попитан за заплащането на участието на децата, той каза: "Дали беше платено участието ли? Дотолкова, доколкото имахме разходи. Горивото си го платиха. Трябваше след като посрещнем гостите, да си нахраним момичетата".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?