Премиерът не вижда основания за поскъпване на тока

Според председателя на КЕВР отлагането на новите цени на тока е невъзможно

Бойко Борисов по време на посещението си в Луковит, сн. БГНЕС

Според министър-председателя Бойко Борисов цената на тока не би трябвало да се повиши. "В България има независим регулатор - КЕВР, избран от парламента, от деветима члена там двама са на ГЕРБ, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната в Закона за енергетиката. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока", заяви в Луковит Борисов по повод готвените утре протести от работодатели и синдикати срещу повишаването цената на тока.

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пък искането на бизнеса и синдикатите за второ отлагане на новите цените на тока няма как да бъде изпълнено, защото няма законова възможност за това.

След заседанието на регулатора във вторник Иванов заяви, че от 1 август новите цени на електроенергията ще са факт. Той цитира Държавен вестник, в който са публикувани промените в Закона за енергетиката, където се посочва, че ценовият период за електрическата енергия, приключващ на 30 юни, може да бъде удължен само с месец, което вече е направено.

На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август, каза председателят на регулатора. То ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР. На 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и какви са ефектите, възникнали в резултат на тези промени, добави Иван Иванов, цитиран от БТА.

Тази сутрин той е провел среща, определена от самия него като "работна", с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Иванов отрече категорично да му е оказван натиск от управляващите. "Към момента върху мен не се оказва никакъв натиск. Ако някои индиректно, чрез изявления пред медиите, се стремят да окажат такъв натиск, тези опити са напълно безуспешни. Изпълняваме закона, така както сме положили клетва", увери Иванов.

Шефът на КЕВР коментира още, че в България по Конституция всеки има право да протестира, като по този начин отговори на обявения вчера национален протест срещу новите цени на тока, който организират работодатели и синдикати в сряда, 29 юли.

Борисов: Всеки да направи компромис и да понесе цената

Прогнозата на премиера Бойко Борисов е, че цената на тока не би трябвало да се повишава. При откриването на пречиствателна станция в Луковит министър-председателят побърза да подчертае, че регулаторът е независим и пресмята цената по определена методика, припомняйки че през последния месец именно с цел задържане на цената са предприети редица мерки, между които промени в законодателството и намаление на разходите.

Що се отнася до организирания в сряда протест подобно на Иван Иванов, Борисов отговори, че демокрацията гарантира на всеки това право.

"Демокрация е и всеки може да протестира колкото иска. С протести преди година и половина-две доведохме до 10 милиарда загуби на държавата и спиране на всички еврофондове. Сега в бизнеса отиват милиарди вследствие на разплащането по европейските програми", каза министър-председателят.

По думите му ръстът на икономиката е минал 2 процента, събраните от контрабанда са над 2,3 милиарда лева. "Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години, добре дошъл. Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената", коментира Борисов.

Протестът иска запазване на цените до края на годината

С утрешните си демонстрации бизнесът и синдикатите искат новите цени на тока да се отложат и да влязат в сила от 1 януари 2016 г. Според тях от 1 август "над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20 процентно повишаване на цената на електроенергията". "Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавката "Задължения към обществото. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси", обявиха в съвместна декларация четирите национално представителни работодателски организации.

Работодателите в енергетиката, част от които членуват в същите работодателски организации, обаче се противопоставиха категорично на искането за отлагане на новите цени на тока. Тяхната позиция, изложена в декларация в понеделник, е, че "ново забавяне на ценовото решение за периода август 2015 г. – юли 2016 г. от страна на регулатора ще доведе до нарастване на дефицита в системата до неконтролируеми нива, допълнителна междуфирмена задлъжнялост, забавяне на процесите по либерализация на електроенергийния пазар и интегрирането му в общия европейски пазар на енергия и цялостна дестабилизация на икономическите процеси в страната".

Протестът в сряда, 29 юли 2015 г. е организиран от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, заедно с Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и синдикатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес