Премиерът не вижда популизъм в решението за връщането на бонусите

Заваляха прочувствени съобщения за върнати пари

Решението за връщане на бонуси не е популистко, заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък.

"В администрацията хората, които са работили и които на практика между другото взимат по два пъти по-високи заплати от самите министри, те нека да си останат, защото действително би било елемент на популизъм да ги накарам и те да ги върнат, защото това са хора, които работят с милиарди, от тях зависи, че над 20 пъти повече пари усвояваме от Брюксел, това са хора, които договарят парите за следващия програмен период и е много важно дали с някой милиард отгоре ще договорят парите", каза пред журналисти Борисов в Брюксел, където по-късно в четвъртък му предстои участие на заседанието на лидерите на ЕС.

По думите му тези служители нямат привилегията след това да казват "бях министър толкова години", не могат да впишат това в автобиографиите си.

Предния ден Борисов нареди на министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и зам.-областни управители да върнат взетите от тях допълнителни възнаграждения върху заплатите до петък, иначе ще бъдат уволнени.

опулизъм бих нарекъл писмото на ДПС. Само ако включат хонорара на Ахмед Доган, това много пъти би превишило всички пари, които са взели тези няколко човека от ГЕРБ. Затова ги призовавам и хонорара на ДПС да върнат, и колегата Станишев да накара неговите хора да върнат парите от бордовете. Защото, както и да ги наричаш - "награди", "бордове","фондове", ДМС - всичко това са пари над заплатите", заяви още Борисов, цитиран от БТА.

"Всички са си ги изработили - когато един заместник-министър участва и в комисия, и си слага подписа накрая, той извършва допълнителна работа. Същото бих казал и за парламента, бих попитал Лютви Местан по каква логика депутатите, заети в комисиите, получават допълнителни пари, след като получават заплати", каза още Борисов.

Той обаче отказа да коментира думите на вицепрезидента Маргарита Попова, че не би призовала онези, на които като министър на правосъдието е раздала бонуси, сега да ги върнат. Борисов отбеляза, че не може да говори за президентската институция и отговаря само за решенията на Министерския съвет.

След ултиматума на Борисов в четвъртък заваляха съобщения за изпълнили дълга си висши служители, които прилежно са върнали взетите над заплатите пари.

В прочувствено съобщение от Министерството на образованието, младежта и науката обявиха, че ще бъдат дарени на деца с аутизъм 5350 лв., взети за периода от две години от четирима членове на политическия кабинет при министър Сергей Игнатов.

Парите ще бъдат дадени "за интегрирането на деца с проблеми от аутистичния спектър", се казва в съобщението.

От министерството обявиха, че за 2010 и 2011 година са платили "41 000 лева на 61 свои високо квалифицирани експерти и от тях 5350 лв. - на четирима членове на политическия кабинет - двамата заместник-министри, началника на кабинета и парламентарния секретар".

Използваме възможността да благодарим на хората, работещи в МОМН, за отдадената и професионална работа в изминалия период и за огромния принос, който имат за реформирането на системата - от детската градина, през училищното и висшето образование, до научната дейност и политиките за младежта", продължава съобщението.

"Наясно сме, че с ниската средна заплата в министерството и денонощния всеотдаен труд, който полагат, нашите служители не могат да бъдат наричани “чиновници”, а будители и родолюбиви граждани, поради което ви молим да им отдадете заслуженото уважение в материалите, в които ги споменавате“, се обръщат към медиите от пресслужбата на министерството.

В подобно по дух съобщение от областната управа на Пловдив се казва, че "областният управител на Пловдив Здравко Димитров върна днес в бюджета допълнителното си възнаграждение от миналата година, което е в размер на 1300 лева".

"Направих го в знак на солидарност с колегите си от Министерския съвет, които трябва да върнат получените през 2011 година от тях бонуси", коментира самият областен управител пред БТА.

Следва обяснение, че в края на миналата година Здравко Димитров е раздал на служителите на областната администрация премии в размер до една работна заплата, което не било бонуси, а допълнително възнаграждение за добре свършена работа по Постановление 67 на Министерския съвет от 2010 година. Средствата са от икономии във фонд "Работна заплата" и са около 31 000 лева.

От пресслужбата на Министерството на финансите пък прилежно прозвъниха по редакциите на медиите, за да съобщят, че зам.-финансовият министър Владислав Горанов вече е внесъл по специално разкритата в БНБ сметка за събиране на върнатите бонуси възнаграждението си за миналата година като член на Управителния съвет на фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" в размер на 18 480 лв.

Споделяне

Още от България