Премиерът: Няма напрежение на границата, НАТО ще подкрепи Турция

България ще организира лидерска среща заради мигрантите

Премиерът: Няма напрежение на границата, НАТО ще подкрепи Турция

Правителството успокои в събота, че не се наблюдава мигрантски натиск към България, а премиерът Бойко Борисов обясни, че в НАТО е взето решение да се подкрепи Турция.

Очаква се България да организира лидерска среща, на която да се търси решение на кризата, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа.

"Взето е решение в НАТО да се подкрепи Турция. Нашата страна, ние бяхме най-настоятелни и затова нямаме миграционен натиск", каза Борисов в Пловдив.

Турция заплаши, че няма да спира бежанците, след като 33-ма турски войници бяха убити в Идлиб от силите на Башар Асад, които се ползват с подкрепата на Москва.

Хиляди са се струпали на Пазаркуле, за да преминат в Гърция, където гръцката полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да предотврати влизането на мигранти в страната.

"На нашата граница няма напрежение. Искаме да помогнем и на Гърция, не съм оторизиран да говоря от името на ЕК, но големи средства се пренасочват към "Червения полумесец" за справяне с хуманитарната криза", каза премиерът.

"Истински ме боли като гледам бежанците. Аз съм хуманен човек, като гледам по земята лежат жени и деца - ние трябва да направим много бързо - сряда - четвъртък да захраним Турция с пари, за да си ги поеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с тях да се грижим, защото те не са длъжни и да успокоим хората", обясни Борисов, цитиран от бТВ.

Подготвям една голяма среща в България, заяви премиерът, но отказа да съобщи подробности.

"В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Но в следващите дни ще ви кажа какви неща ще направим тук в България, за да решим дълготрайно този процес – с връщането на мигрантите, с военните действия в Сирия, и с намесата на НАТО", допълни Бойко Борисов.

Каракачанов инспектира с хеликоптер границата

В същото време министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира днес части от границата ни с Турция и Гърция заради опасността от мигрантски натиск.

Каракачанов издаде заповед за привеждане в готовност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Съвместните сили за специални операции.

Екипите имат готовност за оказване на съдействие на Гранична полиция при охрана на държавната граница, в случай на необходимост.

ЕК ще помогне на България при нужда

Мигрантски натиск по българската граница няма, заяви в събота и вицеопремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

По думите му, ако има опити за преминаване, те са единични. Риск и повод за паника няма благодарение на работата на граничните служби и политиката, която води страната, категоричен е Дончев.

Вчера ЕК анонсира, че ако има нужда от помощ, България ще я получи. Към момента се справяме, подчерта вицепремиерът.

"Всички служби разполагат с много по-добра техника и съоръжения в сравнение с преди години. Мигрантската криза в България е овладяна. В Близкия Изток обаче, ситуацията е нестабилна и рисковете за Европа изобщо не са изчезнали", каза Дончев.

Директорът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков каза, че има единични случаи на опити на преминаване на границата, но няма нещо, което да е притеснително, увери той.

"Към този час има два опита за преминаване на границата с малък брой хора. Както ви казах, нищо по-различно от предходните дни", каза директорът на Гранична полиция.

"Към момента не е необходимо да изпращаме армия по границата, но имаме готовност", посочи Кичиков.

На границата сега са разположени екипи на жандармерия и служители от областните дирекции на МВР.

По-рано премиерът Бойко Борисов обсъди с турския президент и европейски лидери ситуацията с мигрантска вълна, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа.

Борисов обсъди вчера по телефона с турския президент Реджеп Ердоган обстановката в Сирия и с мигрантите. В момента няма пряка заплаха за България - е станало ясно по време на разговора.

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

България разчита на Анкара да спира мигрантската вълна и засега турските власти не я допускат към нашите граници. София от своя страна редовно защитава протурски позиции на европейско ниво и се въздържа да коментира проблемите с човешките права в Турция.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?