Премиерът обеща на всекиго каквото искаше да чуе

Премиерът обеща на всекиго каквото искаше да чуе

Замислената от социалното министерство пенсионна реформа се препъна в разнопосочните искания на участниците в тристранния диалог. Неяснотата се засили и от противоречивите сигнали от срещите на премиера със синдикатите, а след това и с работодателите.

Реформата предвижда шоково увеличаване на трудовия стаж с три години наведнъж от средата на следващата година и повишаване на възрастта за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Записано е и криминализиране на неплащането на осигурителни вноски. Варианти предлагат и увеличаване на осигурителната вноска, която бе намалена от началото на тази година.

Предложенията на правителството срещнаха острата съпротива на работодатели и синдикати. Липсата на съгласие накара социалното министерство да удължи времето за консултации и стана очевидно, че промените в Кодекса за обществено осигуряване, където трябва да се запишат промените, ще се отложат след ваканцията на парламента.

В сряда представители на работодателските организации се срещнаха с премиера Бойко Борисов и след това обявиха, че са получили уверението му, че осигурителните вноски няма да се вдигат до края на 2012 г., както те настояваха, а предвижданото криминализиране за неплатени вноски ще се отнася само за укриването им, но не и за неплащането.

В петък миналата седмица обаче синдикатите чуха от премиера точно обратното. А именно, че осигуровките ще се вдигнат още от следващата година. Или и те получиха съгласие исканията им да бъдат уважени.

Синдикатите се зарекоха, че няма да отстъпят от искането осигуровките плавно да се вдигат, като това започне още от следващата година. От своя страна работодателите настояват плавно да растат едновременно и необходимият стаж, и необходимата възраст за пенсиониране, тъй като, по думите им, ако се увеличи само стажът, ще бъдат дискриминирани по-квалифицираните работници - тези, които са завършили висше образование и трудовият им живот е започнал по-късно.

В сряда министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след поредната тристранна среща се зарече пенсионната реформа да не се отлага, защото ситуацията в Националния осигурителен институт (НОИ), по думите му, е "изключително драматична".

В момента дефицитът в НОИ, предизвикан от по-малко внесени осигуровки за първото полугодие, е 206 млн. лева.

Според министър Младенов системата трябва да се стабилизира и на входа, и на изхода. Още следващата седмица в Министерския съвет ще се гледат промените, а парламентът ще ги гласува през септември.

Министерството на финансите пък ще предложи пакет от законодателни мерки за увеличаване на приходната част в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

От думите на участници в днешната неофициална тристранна среща се разбра, че сред законодателните мерки ще е още по-голямото ограничение на кешовите разплащания в икономиката, задължителното изплащане на заплати по банков път и възможност данъчните да събират социалните осигуровки "по аналог".

Последното означава, че ако например за едно и също място в два съседни хотела мениджърите или готвачите получават в пъти различни заплати, те ще могат да бъдат обложени от данъчните по един и същ начин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?