Премиерът обеща "рокада" в МС и предсрочни избори, ако "загуби" президентските

Кънев: Предсрочни избори ще има във всички случаи; Нинова: Борисов да се кандидатира, иначе "просто дуе перки"

Премиерът обеща "рокада" в МС и предсрочни избори, ако "загуби" президентските

Министър-председателят Бойко Борисов разбуни духовете в навлизащия в период на лятна ваканционна скука политически живот, като в поредното си телевизионно интервю обеща рокади в правителството и предсрочни избори, в случай че "загуби" президентските избори.

В интервю за бТВ, засегнало широк кръг теми – от ЦСКА до АЕЦ "Белене", Борисов разви и старата си теза за "лидерска битка" в президентската надпревара и отправи лично предизвикателство към лидерите на ДСБ и БСП. С което предизвика и тяхната реакция.

"Някоя и друга рокада в кабинета"

До темата за рокади в кабинета премиерът стигна, след като бе помолен да коментира скандала, забъркан от министъра на културата Вежди Рашидов, който първо заплаши журналиста от БНТ Георги Ангелов заради критики към властта, а после се оказа, че негов гост в предаването "Денят започва с култура" е бил уволнен от Националната художествена галерия.

"Накарах му се, извини се 100 пъти. Защото мине – не мине време, той излезе и – понеже е емоционален човек, мина през ада с рака, който е на гласните струни, знаете, размине се и… Той има едно такова чувство за справедливост, започва, но забравя, че е министър, забравя, че всяка негова дума може да се обърне срещу него. И стана проблемът. И му се обаждам и му казвам: "Вежди, дай една пресконференция, извини се на тия хора. Върнете го тоя човек“. "Ама – вика – не съм го махнал аз, махна го шефът на галерията“. "Добре, ти си му министър, кажи на този шеф, че ни създава проблем като го е махнал. Излиза, че ти си го махнал, индиректно аз“. Така че и аз, от името на Вежди и на всички, ако е прекалил, се извинявам, но той е добър човек", обясни гледната си точка премиерът.

"Да, може би ще има някоя друга рокада", отговори той на последвалия въпрос дали е доволен от всички министри и дали да очакваме рокади. Борисов обаче отказа да даде повече подробности за намеренията си.

"Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие. Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори – реформатори, патриоти. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и ако са ок, тогава ще го обявя, ако не са съгласни, остава сегашното положение", поясни управленската формула министър-председателят.


Персоните на министрите нямат значение за нас, важното е да има една обща цел, която да се преследва и изпълнява. Така председателят на ПГ на Патриотичния фронт /ПФ/ Валери Симеонов коментира по-късно думите на Борисов.

Съвсем естествено е, ако премиерът има желание да направи промени, да ги консултира с нас и адмирираме такова поведение, каза Симеонов. По думите му, патриотите нямат сериозни забележки към министрите и има диалог, върху който се крепи управлението. България се нуждае от стабилност, а не от избори през два месеца, коментира Симеонов.

Нямаме отношение към властта, ние сме опозиционна партия и дали премиерът ще прави промени в кабинета си е изцяло негов проблем, коментира от своя страна лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. Той посочи, че има няколко министри, които "създават непрекъснати проблеми" и назова министрите на финансите и на културата. Сега има някаква нова редакция на данък "Уикенд" и непрекъснато се създава смут в бизнеса, смята Кънев. Мога да спомена още неколцина, но не искам да бетонирам лоши министри, по логиката на премиера, заяви той.

Президентските избори

По повод предстоящите президентски избори и решението на ГЕРБ да обяви кандидата си в последния момент Борисов призова останалите партийни лидери лично да се включат в надпреварата, "ако приемем, че президентската институция е толкова важна и са важни тези избори".

"Искам да запитам колегите от другите партии най-добронамерено. Ако приемем, че президентската институция е толкова важна и са важни тези избори, защо лидерите не се кандидатират? Аз, като бях кмет на София, още нямах партия – си се кандидатирах", каза Борисов, след което даде да се разбере, че този път призивът му за "лидерска битка" не се отнася за самия него: "Аз, когато трябваше да съм мажоритарен кандидат, съм се явявал срещу г-жа Дончева, срещу Милен Велчев, срещу който и да е... Не, не, аз не бих се жертвал за нещо, което би създало проблем в държавата".

"Какво по-естествено има от това г-жа Нинова (лидерът на БСП – бел. ред.) и каква по-висока длъжност и цел има от президентската?.. Радан Кънев да излезе веднага, ако иска да е той човекът, трябва да излезе. Народът ще ни подреди и ще ни даде възможност да разберем кой кой е. Защото аз, ако загубя президентските избори като партия, вечерта обявявам предсрочни избори, защото това ще означава, че в държавата има ново усещане за властта – както ни подреди след това народът... Ако загуби ГЕРБ изборите, отиваме на избори", доразви мисълта си премиерът, потвърждавайки, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде обявен през септември и, "ако има качества, може да е мъж, може да е жена и това не е най-важното”.

Радан Кънев: Борисов се страхува от граждански кандидат за президент

Бойко Борисов и целият ГЕРБ се страхуват от независим, граждански кандидат за президент и по тази причина очевидно е готов и сам да се хвърли, за да предизвика и други политически лидери, коментира председателят на ДСБ Радан Кънев.

Според него българските граждани искат независим, силен кандидат, който да бъде коректив на правителството и на "напълно изхабения ни партиен модел". Така че силният вариант е граждански кандидат, смята той.

На въпрос дали ще има предсрочни избори, ако ГЕРБ загуби президентските, Кънев отговори: "То ще има и ако спечелят."

По повод изказването на Борисов за лидерска битка на президентските избори Валери Симеонов каза, че всичко е възможно, но е много рано да се коментира. Не изключваме ПФ да издигне лидери, да издигне професионални лица, които да не са политически ангажирани, но доказани патриоти, посочи той.

Корнелия Нинова даде 48 часа на Бойко Борисов да се кандидатира за президент

Председателят на БСП Корнелия Нинова пък даде 48 часа на премиера и лидер на ГЕРБ да обяви личната си кандидатура за президент. Нинова посочи, че ако Борисов влезе в президентската надпревара, и тя ще участва в нея.

"Г-н Борисов, давам Ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България. Ако го направите, веднага свиквам Национален съвет на БСП, искам номинацията на партията за моето име, ще Ви дам тази битка и ще разговаряме в НДК в нощта на изборите кой кой е", заяви Корнелия Нинова.

"Ако не го направите, ще считам, че просто дуете перки и Ви е страх по тази тема", добави председателят на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?