Премиерът обеща след година газ от целия свят

"Газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася", заяви Борисов

Премиерът обеща след година газ от целия свят

Газова диверсификация и доставки на газ отвсякъде. Това обеща премиерът Бойко Борисов при инспекция на строителството на дълго чаканата газова връзка между България и Гърция. "Догодина можем да кажем на българите: "Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде. На практика това е реалната диверсификация", коментира Борисов и добави, че ще се правят доставки на втечнен газ от "Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан – 1.2 милиарда".

Към момента е резервиран малко над половината капацитет на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, който е 3 млрд. куб. м годишно.  Той на практика е запазен от акционерите в проектната компания, а близо 1 млрд. куб. м са за вноса на азерски газ от "Булгаргаз". Плановете са да се обяви търг и за остатъчния капацитет като принципен интерес са заявявали и американски компании за износ на втечнен газ..

Проверката беше на трасето между хасковските села Войводово и Орлово и в нея участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азарбейджан - Наргиз Гурбанова. Събитието мина в типичния за Борисов стил - разходка из строителната площадка, обиколка с джипа и размисли за газовата диверсификация, строителството на големи инфраструктурни проекти, отношенията с Гърция и др. Традиционно всичко това беше излъчвано на живо във фейсбук профила на премиера.

Установено бе, че са започнали изкопните работи по първите два километра от трасето на интерконектора и са доставени тръбите за първия километър. Маркираната осева линия и разчистената полоса са с дължина четири километра.

Газовата връзка с Гърция се забави повече от 10 години. Сега се изпълнява от две гръцки компании - "Коринт Пайпуъркс", която доставя тръбите, и "Джей енд пи - Авакс", която изгражда газопровода.

Борисов коментира, че България дава "половин милиард (лева - б.а.), а две гръцки фирми строят, но това са процедурите" и препоръча "Гърция също да се отвори за български компании".  "Двете фирми, които спечелиха доставката на тръбите и строителството, са гръцки. Това показва, че сме не само отворени и прозрачни, но и винаги сме казвали, че България и Гърция трябва да си разпределят ресурсите - те да ползват Черно море и Дунав, ние да ползваме Егейско море", коментира премиерът.

Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата 32 цола, а проектният капацитет  да се увеличи до 5 млрд. куб. годишно. Чрез проекта България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

"Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител,” каза посланик Мустафа на български език пред събралите се хора. "Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб,“ каза още тя пред медиите.

Бойко Борисов отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколение политици. "По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата "диверсификация". Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи. Затова българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това, което виждате, струва близо половин милиард, след една изключително прозрачна процедура. Гръцкият посланик каза, че това е пример за Европа, финансирането на огромната част е българско – половин милиард", добави той.

"Работим усилено и за създаване на газова борса и реализацията на концепцията за газоразпределителен център Балкан в страната. Това ще гарантира конкуренция и по-евтини достави за българската икономика и битовите потребители", обяви още Борисов.

Той поиска от представителите на строителя на място да ускорят работата по газопровода и няколко пъти каза, че е сигурен, че работата по газовата връзка може да приключи и предсрочно. Предизвикателство пред строителството било преминаването под язовир "Студен кладенец", където трасето трябвало да мине "16 метра под водата".

"За да се изгради интерконекторната връзка, първо трябва да се направи археологията, първо трябва да се извадят артефактите, са отидат в българските музеи и чак тогава. Ние първо пазим археологията и природата и след това строим", обясни технологията Борисов и заведе официалните гости на археологическия обект по трасето на газопровода.

Добави, че "там, където строим, а ние строим навсякъде, археолозите намират неща, които кой ще дойде да търси тук, да се рови". Разказа, че архоелозите намерили каменни сечива на 7000 години. "Много сме доволни от нашите археолози. Преди 5-6 години спореха министерствата с тях, но сега толкова разбраха колко са ни важни сроковете, работят много бързо, с повече хора, плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Неща, които не сме ги виждали. Само за археологията са 4 млн. лева", допълни Борисов.

Според него трябва да се увеличи и приемът на археолози в университетите    , за да има повече хора, които да работят по археологическите проучвания, които се правят преди реализирането на големите инфраструктурни обекти. "Нека в университетите да започне по-голям прием на археолози. Ще обучим реставратори, само пиари и пиарки произвеждаме. Нека обучим археолози, реставратори – това е привлекателно и интересно за младите хора. От мен финансирането, другото като учебна програма, вие го направете, а ние ще осигурим финансирането – 50, 60, 100 щата – ще ви ги дам.", допълни министър-председателят.

След обиколката на археологическия обект, преглед на тръбите, кратки разговори с представители на строителите, последва и традиционното излъчване на живо от "джипката".

Този път на първата седалка се возеше американският посланик Херо Мустафа, а на задната беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която отново разказваше за проекта. Разказът ѝ бе прекъснат от разговор между служителите на НСО, който се чуваше по радиостанцията в джипа, каран от премиера. Борисов на два пъти нареди на гардовете "спрете да бърборите", за да може да се чуят думите на Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес