Премиерът обеща смяна на всички областни управители

При зам-министрите няма да има квотно разпределение между БСП и ДПС

Областните управители  ще бъдат сменени в най-скоро време, съобщи избраният в сряда от Народното събрание министър-председател Пламен Орешрски пред БНТ. Аргументът на премиера е, че те са политически лица и именно поради тази причина не могат да останат повече  на настоящите си постове.

За сметка на това Орешарски заяви, че при назначаването на заместник-министрите в кабинета няма да има квоти от двете партии, които ще подкрепят правителството в парламента.

"Аз съм участвал в правителство, в което имаше квоти, това беше грешка", допълни министър-председателят. "Лично съм виждал квотирани заместник-министри, включително и в моето министерство, които не вършеха работа“, коментира той.

На въпрос дали назначението на Цветлин Йовчев начело на МВР е съглашателство между БСП и ГЕРБ, премиерът заяви, че е търсил професионалисти. "Ако тръгнем категорично да отхвърляме хора, само защото преди време или на младини са работили за една или друга компания, няма да останат хора", обясни той

Относно останалите министерски назначения в кабинета премиерът обясни, че е избирал министрите си по професионалните им качества. "Не чух сериозни съмнения в професионалните качества на нито един от министрите, включително и на г-н Тихолов", допълни той по повод смяната на Калин Тихолов, още преди да беше предложен съставът на МС пред президента, заради участието му в редица спорни сделки по Черноморието.

"Имах три дни да съставя кабинета и макар да заявявах, че имам общи намерения, трябваше през тези три дни да говоря с много хора, с някои от които имах неуспешни разговори. Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят правителството. Грешките се носят винаги персонално", продължи Пламен Орешарски.

"В интерес на обществото ни няма да се съобразявам с интересите на когото и да е. За мен е най-важното да намалим безработицата, която ни връща в 90-те години“, обясни той.

Според него общество се намира "в състояние на напреднал дезинтегритет" и една от първите задачи е да се работи за по-голям интегритет и да се спре нарастващата конфронтация.

Орешарски обясни, че той няма да прекрати разговорите с  извънпарламентарните партии, които започна преди съставянето на кабинета. По думите му няма да бъдат прекратени и разговорите с неправителствения сектор.

" Хората от улицата са най-активната част от нашето общество, с която трябва да се води диалог - те не трябва да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници", смята новият премиер.

Той съобщи още, че регионалните фондове ще си останат в регионалното министерство и допълни, че България почти е останала без проекти. Така че една от най-важните задачи пред новото Министерство за инвестиционно проектиране ще е да координира изготвянето на проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България