Премиерът обещал да помага на "Левски" с реклама през тотото

Премиерът обещал да помага на "Левски" с реклама през тотото

Премиерът Бойко Борисов е обещал държавата да помага на футболен клуб "Левски" с реклама през тотото. Първата стъпка ще е финансиране на доизграждането на козирката на Герена, обясни министър-председателят в Шумен, където бе на обиколка в събота.

"Всичко е работа на ръководството, на фенклуба. Аз съм им казал в разговор – никой бизнесмен не мога да накарам насила да стане спонсор на някой. Но "Левски" е такъв отбор, че за шест месеца, за година, както помагаме навсякъде, можем през тотото, за реклама, а се видя, че имат огромна фенска маса, сиреч то няма да е подарък", заяви премиерът.

Той обясни, че държавата е готова да помогне, за да "не им се смеят, че шапките са без козирка".

"Левски" остана без спонсор, след като държавата тръгна срещу хазартния бизнесмен Васил Божков. В момента той е с 11 обвинения, сред които и такова за ръководене на престъпна група. В ареста са жена му Елена Динева и синът му Антон Божков. Съдружникът му Александър Тумпаров също е с обвинение. Божков е в Обединените арабски емирства, а България поиска връщането му у нас. Заедно с него е собственикът на основния пакет акции в клуба – Георги Попов.

Междувременно през парламента спешно бяха прокарани законови промени, след които основният спонсор на "Левски" – "Национална лотария" остана без лиценз.

Още преди приемането им феновете на клуба имаха среща с Борисов. Тогава премиерът ги посъветва да вземат акциите и поемат управлението на "Левски". След това привържениците излязоха на шествие в подкрепа на отбора по улиците на София.

Издържката на клуба вероятно ще струва по малко над 1 млн. лв. на месец. Приходите на тотализатора за миналата година са били 140 милиона лева. От тях 30 милиона лева се превеждат към спортното министерство за масов спорт. Други 15 милиона са плащания за такси по Закона за хазарта. Останалата част са разходи по дейността.

Споделяне

Още по темата

Още от България