Премиерът обещал пушенето да се забрани от юни 2012 г.

Премиерът обещал пушенето да се забрани от юни 2012 г.

Пълната забрана за пушене на обществени места ще бъде въдена от средата на следващата година е уверил премиерът Бойко Борисов, съобщи в сряда здравният министър Стефан Константинов. В края на май той каза, че датата за пълната забрана, която ще се заложи в промените на Закона за здравето, е 1 юни 2012 година, но тогава не беше ясно дали има политическата подкрепа за това.

Досега срокът за спирането на цигарения дим в заведенията беше променян многократно. Последният пример е с ограничението, което трябваше да влезе в сила от средата на тази година в малките заведения до 50 кв. метра, но както Mediapool писа, няма готовност за това.

Пълната забрана да се пуши на обществени места трябваше да влезе в сила още от лятото на 2010 година по решение на мнозинството в тройната коалиция. Депутатите на ГЕРБ в парламента обаче я замениха с по-лек режим, който предвиждаше големите заведения да обособят специална зона за пушачи, а малките – до 50 кв. метра да избират дали в тях да се пуши или не.

В началото на тази година премиерът Бойко Борисов на няколко пъти в рамките на дни променя срока, от който ще се въведе тоталната забрана за пушене на обществени места у нас.

Първоначално от бизнеса заявиха, че при срещата си с премиера той е поел ангажимент пълната забрана да е от 2014 година. Тогава ресторантьорите поискали забраната да стане факт поне през 2013 година, но Борисов ги изненадал приятно и добавил: “И една година от мене“.

След това Борисов ревизира срока и обясни, че забраната ще е факт от “средата или края на 2013 година“ . При срещата си с комисаря по здравеопазването Джон Дали в София през февруари Борисов отново промени сроковете. “Дали ще го направи декември 2012 година или 2013 година, аз мисля, че за няколко месеца, не става въпрос“, коментира той.

Още по темата
Още от България