Премиерът обяви, че съдебната реформа е "за след Цацаров"

Христо Иванов и Сотир Цацаров /БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов направи изненадващо изказване в петък, от което се разбра, че предстоящите промени в съдебната власт ще влязат в сила през 2020 година. "Много е важно хората да разберат, че всичко, което се прави (в съдебната реформа-бел.ред.) е за след Цацаров", обяви министър-председателят в интервю пред Нова телевизия.

Мандатът на главния прокурор изтича през декември 2019 година, а конституционните промени, засягащи съдебната власт, ще бъдат гледани от парламента през есента на тази година. Така от изказването на премиера се разбра, че той отлага съдебната реформа и разделянето на Висшия съдебен съвет с близо пет години..

Изказването на Борисов бе направено във връзка с въпрос за предстоящото разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. Главният прокурор Сотир Цацаров се съпротивлява на предложението политическата квота в прокурорската колегия да има същото влияние, каквото ще имат и представителите на редовите прокурори. Разпределението на членове в колегията ще е - шестима представители на парламента, петима на прокурорите и главния прокурор.

"...Всичките тези промени ще влязат след неговия мандат (на Сотир Цацаров). Това е много важно да го знаят, да не си мислят хората, че той прави нещо (се съпротивлява на реформата) заради себе си. Когато браниш своята прокуратура или съдиите своята независимост, това не означава, че се бориш за собствения си пост", обясни Борисов.

Изказването на Борисов породи много въпроси и Mediapool изпрати до премиера следния въпрос: "Г-н премиер, правилно ли сме разбрали, че сутринта по телевизията отложихте съдебната реформа с пет години?". Редакцията получи единствено лаконичен отговор: "Не". Все още не е ясно какво Борисов е имал предвид с изказването си за мандата на Сотир Цацаров.

Mediapool се допита и до основни фигури в Реформаторския блок, който поставя съдебната реформа за основна цел на сегашното управление. Те коментираха, че премиерът "най-вероятно е объркал мандатите на Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет".

Премиерът направи и други изказвания по темата за съдебната реформа. По негова оценка договорените преди ваканцията на парламента конституционни промени за съдебната власт са огромна крачка напред. Той се обяви в подкрепа на явното гласуване във Висшия съдебен съвет, което е предложено от правосъдния министър, но отпадна по настояване на ДПС заедно с други промени.

“Аз съм за явно гласуване във ВСС. Ако този съдия го е страх, че началникът му не става, той не може утре да удари с чукчето и да отсъди правилно. Това е наше искане и ще работя за него", каза Борисов.

Според него, въпреки всичко, съдебната реформа се е случила над 90% от това, което Министерският съвет е искал: "Аз не виждам исторически компромис. Истината е, че това което е в стратегията, ние го направихме в голямата му част - революционната част. Да разделим ВСС и съдиите да избират своето ръководство".

По повод публичните изяви и нападки на Сотир Цацаров и Христо Иванов, той каза:"Ние не сме се събрали да се обичаме. И аз има хора, които не ги харесвам, но съм длъжен да работя с тях. Христо Иванов и главният прокурор може да не се харесват. На съвещанията за стратегията, които сме правили при мен, винаги са стояли един до друг и нормално са разговаряли."

По думите му всичко има нюанси - и даде пример, че Цацаров не е доволен от разпределението на професионалната и парламентарната квота в един бъдещ ВСС. На въпрос независима ли е българската прокуратура той отговори: "От мене е абсолютно независима." Но запитан дали е независима от т. нар. задкулисие, той даде пример, че по всеки един въпрос - дали е тема за цигари, алкохол, захар, петрол, банки, прокуратурата винаги се задейства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?